fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryImaju ambiciju da unaprjeđuju ponudu Instituta

Imaju ambiciju da unaprjeđuju ponudu Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konzorcijum češke kompanije Philibert i hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile Oliva, koji je dostavio ponudu za kupovinu akcija Instistuta “Simo Milošević”, ozbiljan je investitor i ima ambiciju da ulaže u njegovu infrastrukturu i unaprjeđenje ponude, saopštio je bizmismen Žarko Rakčević.

Rakčević, koji je vlasnik HTP Vile Oliva, kazao je da se ne radi ni o kakvim „off shore firmama sa rajskih ostrva“, već da imaju ambiciju da ulaganjem u infrastrukturu i unaprjeđenje ponude, pozicioniraju Institut na tržištu hotelske i rehabilitacione industrije koje mu pripada.

Zbog prethodno potpisane izjave o povjerljivosti, kojom su potencijalni investitori obavezani na tajnost ponude dok se ona ne potvrdi, Rakčević nije mogao da iznosi detalje vizije budućeg razvoja i djelatnosti Instituta.

“Ukoliko bude prihvaćena ponuda, nemamo namjeru da betonizujemo Titovu vilu i gradimo stanove za prodaju. Velika je razlika između onoga što je potencijal Instituta, onoga što su ljudi stvarali decenijama, ljepote Igala i Herceg Novog, ozbiljnih problema koji postoje, stvari koje treba značajno uz ozbiljna ulaganja popravljati da bi Institut zaista zauzeo ono mjesto koje realno može u evropskoj ponudi i mislim da ovaj konzorcijum to može da uradi”, rekao je Rakčević Radiju Jadran.

On je naveo da je Cimex grupa, majka kompanija firme Philibert, do sada vrlo uspješno realizovala slične turističke poduhvate, jer u svom sastavu ima nekoliko podsistema. Dio kompanije skoncentrisan je na rehabilitacioni i zdravstveni turizam vodi se pod imenom Orea, koja u ovom momentu posjeduje 13 hotela na najznačajnijim lokacijama u Češkoj.

“Prije svega Marijanske lazne, koje su posljednjih godina u mnogim segmentima pretekle čuvene Karlove vari. Tu Orea ima tri rehabilitaciona centra, od kojih su dva sa četiri, a jedan sa pet zvjezdica. Radi se o rehabilitacionim centrima, gdje postoji medicinsko osoblje, razni tretmani, što je od posebne važnosti za valorizaciju Instituta”, objasnio je Rakčević.

Cimex, osim ta tri centra, posjeduje deset hotela, uglavnom, sa četiri zvjezdice, odnosno oko dvije hiljade soba i 4,1 hiljadu ležajeva.

Sa druge strane, Rakčevićeve kompanije Šajo grupa i Vile Oliva godinama dominantno posluju sa britanskom grupom Thomas Cook, preko koje najviše sarađuju sa francuskim i tržištem Skandinavije.

“Bez lažne skromnosti, imamo zaista veliko iskustvo i u rekonstrukciji i u klasičnom turizmu. Cimex grupa, kao vodeća u konzorcijumu bila bi zadužena za menadžment, odnosno rehabilitacioni sektor ukoliko nadležni procijene da je to ta ponuda”, rekao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, ta ponuda ispunjava sve uslove, nakon čega bi krenuli na dug put oporavka Instituta.

Na petom tenderu za privatizaciju Instituta “Simo Milošević”, ponudu za prodaju 56,5 odsto akcijskog kapitala Instituta u predviđenom roku jedinu ponudu podnio konzorcijum koji čine Philibert i HTP Vile Oliva.

HTP Vile Oliva otkupila je prošle godine 25 odsto akcijskog kapitala Instituta koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije za 2,9 miliona EUR.

Odluku o izboru ili poništenju ponude Tenderska komisija i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte trebalo bi da donesu za desetak dana.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...