fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIma prostora za unapređenje drumske infrastrukture

Ima prostora za unapređenje drumske infrastrukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je avio-linijama dobro povezana sa zemljama okruženja i svijetom, dok ima prostora da se infrastruktura značajno unaprijedi kada je u pitanju drumski saobraćaj, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja saobraćaja PKCG saopšteno je da vazdušni saobraćaj iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja putnika, što nesporno govori o dobroj povezanosti sa zemljama okruženja i svijetom.

“Posmatrajući drumski saobraćaj i povezanost sa regionom, tu ima prostora da se infrastruktura značajno unaprijedi”, rekli su iz PKCG agenciji Mina-business.

Iz Komore su ocijenili da je dobro što Vlada konstantno ulaže u obnovu drumske infrastrukture i proširenju kapaciteta crnogorskih drumova.

“Takođe, u toku je realizacija izgradnje auto-puta, najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u drumskom saobraćaju”, podsjetili su iz PKCG.

Iz Komore su, posmatrajući željeznički saobraćaj, kazali da je povezanost Crne Gore dobra preko pruge Bar-Beograd, Podgorica-Nikšić, sa potencijalnom gradnje željeznice do Bosne i Hercegovine (BiH), kao i Podgorica-granica sa Albanijom.

“Željeznička infrastruktura, i pored velikih ulaganja, nije na zavidnom nivou i trebalo bi još dosta sredstava uložiti kako bi se infrastruktura dovela na zadovoljavajući nivo”, kazali su iz PKCG.

U pomorskom saobraćaju, kako su precizirali, nema redovnih linija prema Italiji i ostalim destinacijama.

“Trebalo bi ozbiljno razmisliti o subvencioniranju jedne takve linije kako zbog istorijskog značaja tako i zbog sve većeg zahtjeva prevoznika za uspostavljanje pomenute linije”, smatraju u Komori.

Oni su dodali da je lučka infrastruktura na zadovoljavajućem nivou, ali da je potrebno dalje ulaganje u nove kapacitete kako bi se usluga u crnogorskim lukama podigla na očekivani nivo.

Iz Odbora Udruženja saobraćaja su, govoreći o gradnji prve dionice auto-puta Bar-Boljare, kazali da je ukupan procenat izvedenih radova na prioritetnoj dionici oko 85 odsto.

“Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi, zaključno sa oktobrom prošle godine je oko 89 odsto. Završen je proboj na svih 16 tunela. U toku su radovi na izradi sekundarne obloge. Radovi na izradi gornjeg dijela sekundarne obloge izvode se na svih 16 tunela”, precizirali su iz Komore.

Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno oko 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno oko 93 odsto radova.

“Prema informacijama iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u početnom periodu realizacije projekta izvođač radova je ispoljavao nedovoljno poznavanje primjenjivih propisa, procedura i standarda što je uslovilo kašnjenje u izradi projektne dokumenacije, a kasnije i u izvođenju radova na terenu, zbog čega će se radovi nastaviti i tokom ove godine”, rekli su iz PKCG.

Kraj radova na prioritetnoj dionici očekuje se u septembru.

“Imajući u vidu da je ovo prva dionica autoputa u Crnoj Gori, a ujedno i najteža imajući u vidu karakteristike dionice koja se gradi, sva iskustva treba iskoristiti za budući nastavak izgradnje ovog putnog koridora kao i brze primorske ceste, koja se planira u narednom periodu”, smatraju u Komori.

Oni su, govoreći o donošenju koncesionog akta za davanje u koncesiju aerodrome, ocijenili da će privatni partner sa iskustvom i kvalitetom u infrastrukturi, doprinijeti boljem razvoju aerodroma i unapređenju njihovih kapaciteta.

“Vlada je odlučila da aerodrome u Podgorici i Tivtu ponudi u koncesiju na period od 25 do 30 godina”, rekli su iz PKCG.

Iz Komore su podsjetili da je, prema predlogu koncesionog ugovora, uz ostalo, planirano da se od koncesija za te aerodrome unaprijed naplati 100 miliona EUR, dok će se koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA).

Ostatak godišnje koncesione naknade zavisiće od prihoda aerodroma.

Najčitanije