fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIma prostora da se smanji budžet

Ima prostora da se smanji budžet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet za narednu godinu, koncipiran na skoro 2,58 milijardi EUR, trebalo bi smanjiti do pet odsto, odnosno oko 130 miliona EUR, za šta ima prostora, ocijenio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Božo Mihailović.

“Bilo bi dobro kada bismo našli način da budžet za narednu godinu smanjimo do pet odsto. Mislim da ima prostora i da za to još nije kasno”, kazao je Mihailović Pobjedi.

Mihailović, koji je i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore, rekao je da svako može malo da uštedi – u porodici i preduzeću, pa tako može i u državi.

“To bi bilo dovoljno da se podmire kamate koje su koncipirane na 104 miliona. Ne treba linearno da smanjujemo, jer možda neko ima prostora da uštedi tri, a neko sedam odsto, negdje se možda i ne može uštedjeti. Ali bi dublja strukturna analiza pokazala da pojedine budžetske jedinice imaju prostora za smanjenje izdataka”, naveo je Mihailović.

Prema njegovim riječima, zarade u državnoj administraciji su preko 500 miliona EUR, što je mnogo.

“Imamo preskupu državu za našu privredu. Moramo da shvatimo da smo na 47 odsto prosjeka bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku EU i moramo da malo smanjimo broj činovnika, na čemu se radi. Nije to dovoljno brzo, jer ne možemo sa ovom privredom i parametrima koje imamo da podnesemo tako skupu državu”, rekao je Mihailović.

On je objasnio da, prije svega, treba vidjeti okolnosti u kojima se donosi budžet uključujući posebno narednu godinu.

“Prije svega, crnogorska ekonomija je dinamična, rastuća sa značajnim stopama rasta u 2017, prošloj i tekućoj godini. Važno je da je projektovana relativno visoka stopa rasta od 3,4 odsto u odnosu na međunarodna kretanja”, naveo je Mihailović.

Budžet, kako je dodao, polazi od nekih širih karakteristika a ne samo ekonomije da se održi finansijska i fiskalna stabilnost koja je bila veoma izražajna u ovoj godini.

“Vjerujem da će se sa tim nastaviti i naredne godine, jer je inflacija na godišnjem nivou mjerena potrošačkim cijenama oko 0,5 odsto, što znači da su cijene stabilne, da su se plate primale redovno u javnom sektoru i penzije, što je karakteristika finansijski odgovorne države. Smanjenje budžetskog deficita vjerujem da će se nastaviti u narednoj”, rekao je Mihailović.

On je ocijenio da je izražena potreba i za dalje visokim kapitalnim budžetom.

“Istina nešto manje nego tekuće godine, ali je to i dalje visoka stavka. Postoji potreba za pametnim razduživanjem – da se dospjeli dugovi otplaćuju kroz restrukturiranje pod povoljnijim kamatnim stopama uz duži period. Radi se o preko 500 miliona EUR”, smatra Mihailović.

On je, govoreći o 21 milion EUR opredijeljnih za Montenegro Airlines (MA), kazao da za probleme koje ima ta kompanija to nije velika cifra.

“Čak ta stavka nije velika ni u odnosu na budžet opredijeljen nekim potrošačkim jedinicama. Ali je pitanje šta se rješava sa 21 milion. Smatram da je Vlada prosto prinuđena da to uradi da bi funkcionisala kompanija dok ne nađe dugoročno rješenje. Mora se ozbiljno sjesti i vidjeti – šta ako i koje je rješenje dugoročno”, smatra Mihailović.

Prema njegovim riječima, sve opcije se moraju staviti u igru, pri čemu će svako rješenje za MA biti bolno za državu.

Najčitanije