fbpx
NaslovnicaMINA BusinessICT zajednica udružena u procesu izrade Strategije digitalne transformacije

ICT zajednica udružena u procesu izrade Strategije digitalne transformacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – ICT odbori poslovnih udruženja, kompanije i organizacije koje se bave digitalnom transformacijom u Crnoj Gori udružile su se kako bi zajednički doprinijele definisanju ciljeva i procesu izrade Strategije digitalne transformacije Crne Gore.

Iz ICT Cortexa je saopšteno da su se u tom cilju okupile Privredna komora (PKCG), Asocijacija menadžera Crne Gore, Unija poslodavaca (UPCG), Savjet stranih investitora, AmCham Montenegro, Crnogorski Telekom, Telenor, M:tel, Digitalizuj.me, DevClub i ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore.

Oni, kako je saopšteno, žele da sinergijskim djelovanjem doprinesu uspješnom procesu kreiranja, ali i implementaciji Strategije digitalne transformacije Crne Gore za period od naredne do 2026. godine.

„Pomenuta udruženja, kompanije i organizacije formirali su platformu za razmjenu ideja, koja će se sastajati na redovnom nivou, a kao jedna od prvih aktivnosti koja je proistekla od učesnika ovog foruma jeste upućivanje zvanične inicijative Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija“, navodi se u saopštenju.

Tom inicijativom okupljena ICT zajednica predložila je Ministarstvu neophodnost kreiranja koordinacionog i savjetodavnog tijela na najvišem nivou, koje bi se sastojalo od predstavnika države, poslovnih udruženja, nauke i istraživanja, akademije, teleoperatera, banaka i zajednica/udruženja koje se bave digitalnom transformacijom, a koje bi za cilj imalo prije svega ubrzanje procesa digitalne transformacije u Crnoj Gori.

„Takođe, u tom zahtjevu, udružena ICT zajednica predložila je da se imenuju i predstavnici okupljenih udruženja, organizacija i kompanija u operativnom timu za izradu dokumenta Strategije digitalne transformacije Crne Gore, pa je okupljena ICT zajednica imenovala dva predstavnika u operativnom timu za izradu Strategije digitalne transformacije“, navodi se u saopštenju.

Pored operativnog tima, predstavnici ICT zajednice biće dio i Savjeta za elektronsku upravu i Konsultativne grupe, koji će, uz operativni tim, sinergijski raditi na procesu osmišljavanja, pisanja i implementacije Strategije digitalne transformacije Crne Gore.

„Zadovoljstvo nam je što je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija prepoznalo ICT sektor kao jednog od esencijalnih učesnika u procesu izrade Strategije digitalne transformacije crnogorskog društva“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...