fbpx
NaslovnicaMINA BusinessICT Cortex pravi primjer sinergije

ICT Cortex pravi primjer sinergije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – ICT Cortex je pravi primjer sinergije i pokazuje da je riječ o jakom sektoru, koji se kreće uzlaznom putanjom i u koji itekako vrijedi ulagati, saopšteno je na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada tog klastera.

Predsjednik Skupštine klastera, Nenad Novović, kazao je da je za veoma kratko vrijeme ostvareno mnogo.

„Strukovno udruživanje kompanija u Crnoj Gori nije toliko uobičajeno, ali u ovom slučaju, mislim da je to ispalo jako prirodno“, rekao je Novović.

On je uručio počasnu pristupicu u klaster predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja Marijeti Barjaktarović Lanzardi, prenosi PR Centar.

Predsjednica Upravnog odbora klastera, Sanja Gardašević, rekla je da su prije više od godinu počele da se slažu kockice onoga što je danas ICT Cortex i da se radi na ostvarivanju šest ciljeva koje je prije godinu okupilo 11 kompanija.

„Prije svega smo željeli da osnujemo strukovnu inkluzivnu organizaciju, sprovedemo programe edukacije kako novog tako i postojećeg kadra i da nađemo način da zadržimo postojeći kadar, da radimo na internacionalizaciji i jačanju potencijala naših proizvoda, da jačamo inovaciju i konkurentnost samih članova klastera, utičemo na digitalnu transformaciju društva i da sprovedemo programe društveno odgovornog poslovanja“, kazala je Gardašević.

Ona je navela da su potpisali meomorandum o saradnji sa Centralnom bankom (CBCG), ostvarili su saradnju i sa Glavnim gradom, povezali smo se sa brojnim organizacijama, univerzitetima, školama i privrednim udruženjima.

Gardašević je rekla i da je sprovedena praksa za srednjoškolce sa Elektrotehničkom školom “Vaso Aligrudić”, a organizovana je i obuka za zaposlene članove i članice udruženja.

„Kruna našeg rada u oblasti edukacije je Cortex Akademija, koja je uspjela da objedini sve programe edukacija članica klastera i pruži dodatni online vid edukacije iz pet oblasti. Izuzetno nam je drago što smo imali 1,29 hiljada prijava što govori o velikoj potrebi za programom ovog tipa i velikom uticaju koji možemo da ostvarimo kroz projekte kao što je ovaj“, objasnila je Gardašević.

ICT Cortex danas, kako je rekla, ima 29 članica, a one imaju preko 600 zaposlenih.

„Procjenjujemo da izvoz kompanija članica učestvuje oko 18 odsto u ukupnom izvozu dobara Crne Gore za prošlu godinu. Radi se o jakom sektoru, koji se kreće uzlaznom putanjom. Ukupni prihodi su se skoro udvostručili u periodu od dvije godine”, navela je Gardašević.

Prema njenim riječima, profit je porastao, a izvoz skoro trostruko uvećan i broj zaposlenih je u konstantnom rastu, što sve pokazuje da je ovaj sektor itekako vrijedan ulaganja.

Izvršni direktor klastera, Tarik Zaimović, poručio je da je posebno ponosan jer je ICT Cortex pravi primjer sinergije.

„Uspjeli smo da jako dobro povežemo direktore i vlasnike kompanija. Ono što nijesmo uspjeli, a što nije ni bilo moguće za godinu jeste da povežemo ljude koji nose posao. To nam je plan za ovu godinu. Imamo namjeru da otvorimo tri odbora, a to su Odbor za ljudske resurse i edukaciju, Odbor za internacionalizaciju i prodaju i Odbor za osnaživanje žena u IT-ju“, rekao je Zaimović.

Jedan od kapitalnih projekata je, kako je dodao, projekat stambenog obezbjeđivanja za 120 IT porodica, a namjera je da se sa tim programom zadrže najbolji IT kadar, da im obezbijede uštedu do 45 odsto za rješavanje stambenog pitanja, kupovinu stana.

„Takođe, dobili smo ozbiljan grant u iznosu od pola miliona EUR, koji je opredijeljen za opremu u školi “Vaso Aligrudić”. Namjera nam je da radimo drugu fazu infrastrukturnog opremanja škola i to ćemo opredijeliti za Nikšić i Bijelo Polje. Za ovu godinu imamo namjeru da edukujemo 300 srednjoškolaca. To radimo u šest opština”, naveo je Zaimović.

Paralelno, kako je dodao, obučavaju i 15 profesora i obrazuju dodatnih 250 polaznika, a to su mladi i studenti, koji se obučavaju u kompanijama članicama.

“Cilj je da imamo 80 proizvedenih junuiorskih kadrova, od kojih ćemo najvjerovatnije većinu zaposliti“, rekao je Zaimović.

Plan je, kako je najavio, da se u narednom periodu obiđu Istočna, Zapadna Evropa, Amerika, a sve u cilju pronalaska novih poslova, partnera, otvaranja predstavništava u Crnoj Gori i povećanja izvoza.

„Ove godine imamo namjeru da apliciramo na veliki tender i udružimo veliku silu najboljih kompanija u Crnoj Gori. Sa Centralnom bankom Crne Gore planiramo da organizujemo drugi Fintech konferenciju i Hakaton. Pravimo planove sa CBCG da ove godine Hakaton bude na još većem, regionalnom nivou, a biće i značajno veći novčani fond za najbolji tim, ideju za razvoj Fintech-a“, kazao je Zaimović.

Direktorica Fondacije Čini dobro, Aleksandra Bošković, rekla je da je Čini dobro, neprofitno udruženje koje je osnovao ICT Cortex, a cilj je da se osnaže mladi, uloži u edukaciju, pomogne zdravim inovativnim idejama i doprinese digitalizaciji društva.

„Ponosna sam što smo tokom cijele prošle godine i tokom 2020. naš rad usmjerili na lokalnu zajednicu i na segmente društva kojima je to bilo najpotrebnije. U narednom periodu Fondacija će biti najviše fokusirana na edukaciju i davaće podršku ICT Cortexu u svim projektima, koje bude vodio“, kazala je Bošković.

Ciljne grupe su, kako je navela, talentovani đaci i studenti, zaposleni u članicama Fondacije, obrazovne institucije i organizacije.

„U prethodnih godinu i po donirali smo preko 80 hiljada EUR, pustili smo sajt cinidobro.me i uvećali članstvo za tri nove članice. Pomagali smo socijalno ugroženim porodicama i donirali preko 50 hiljada EUR. Došli smo do skoro 200 porodica, a pomogli smo u nabaci školske opreme, udžbenika, odjeće, obuće, računarske opreme“, kazala je Bošković.

Ona je najavila da će uskoro biti dostupna platforma za online donacije.

„Cilj nam je da povećamo broj donatora, aktivnosti Fondacije, da povećamo vidljivost, dobrotvorne akcije, podržimo edukativne programe i ojačamo kapacitete obrazovnih institucija i damo snažnu podršku talentovanim đacima i studentima“, poručila je Bošković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra treća utakmica finala

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve i Budućnosti odigraće sjutra treći meč finala plej-ofa EPCG...