fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHitno raskinuti ugovor o koncesiji sa Dekarom i Dekar energyjem

Hitno raskinuti ugovor o koncesiji sa Dekarom i Dekar energyjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Vladu da hitno raskine ugovor o koncesiji sa firmama Dekar i Dekar Energy i na taj način spriječi izgradnju tri male hidroelektrane (mHE) u Kraljskim Barama u Kolašinu.

„Vlada bi morala da preispita građevinske dozvole i prateću tehničku dokumentaciju za gradnju sa elaboratima uticaja na životnu sredinu i studijama izvodljivosti takvih objekata, jer se počelo graditi 12 godina nakon zaključivanja prvobitnog ugovora o koncesiji“, saopštili su iz CGO-a.

Oni smatraju da bi se na taj način spriječile štetne posljedice i zaštitila životna sredina i osnovna ljudska prava mještanima Kraljskih Bara, koji se od sredine jula bore za javni interes.

CGO je krajem jula, u znak podrške mještanima, podnio niz zahtjeva nadležnim institucijama kako bi se obustavila eksploatacija rječica Ljubaštica, Crnja i Čestogaz kroz planiranu gradnju mHE.

CGO je, na osnovu toga, dobio zapisnik inspektora za vode Miloša Vujačića i uputio prigovor zbog kršenja Zakona o inspekcijskom nadzoru, neutvrđenog činjeničnog stanja i neobjektivnog postupanja.

CGO, kako su kazali njegovi predstavnici, smatra da se takvim postupanjem inspektora i neobjektivnim izvještavanjem stanja na terenu štite isključivo interesi investitora.

Oni su podsjetili da je koncesija za tri rječice, nakon 12 godina, produžena 27. decembra prošle godine na osnovu i tada sumnjivog zapisničkog izvještavanja Uprave za inspekcijske poslove, čiji je nadzor Ministarstvo ekonomije tražilo 2017. godine, kako bi utvrdilo da li je koncesionar obavio ugovorne obaveze.

Zapisnikom, koji je Ministarstvu ekonomije dostavljen u septembru 2017, konstatovano je da investitor izvodi radove u skladu sa odobrenim revidovanim projektima u trećoj fazi, koja podrazumijeva izgradnju objekata i postrojenja mHE i pribavljanje vodne i upotrebne dozvole, kao i licence za proizvodnju električne energije.

„Nesporno je da se počelo raditi tek sredinom jula ove godine, pa je nejasno kako je inspektor mogao konstatovati gradnju tri godine ranije. To je suprotno i informacijama iz zapisnika koji je CGO dobio“, navodi se u saopštenju.

U CGO-u tvrde da inspektor za vode nije postupio shodno ovlašćenjima propisanim Zakonom o inspekcijskom nadzoru, pa se opravdano sumnja da nije zvanično ni izlazio na teren 30. jula, već da je zapisnik sačinio u mjesnoj kancelariji uvidom u dokumentaciju 3. avgusta.

„Dokaz za to su iskazi više desetina mještana koji od sredine jula danonoćno dežuraju na gradilištu, na koje niko ne može ući, a da to oni ne vide. Inspektor zacijelo nije duh. Očekujemo i jasan stav Uprave za inspekcijske poslove o postupanju inspektora“, poručili su iz CGO-a.

Najčitanije