fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGubici na mreži koštali potrošače 15,8 miliona

Gubici na mreži koštali potrošače 15,8 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupni gubici na mreži u prošloj godini iznosili su 502,52 gigavat sata (GWh), pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), dok su potrošači preko računa za struju to platili 15,8 miliona EUR.

Gubici u prenosnom sistemu su iznosili 146,5 GWh ili 2,13 odsto od ukupne potrošnje. U odnosu na 2018. godinu veći su 4,3 GWh, dok je u procentualnom iznosu bilo manje gubitaka na mreži, 2,13 odsto u odnosu na 2,21 odsto u 2018. godini, prenosi Dan.

Gubici u distributivnoj mreži su iznosili 356 GWh ili 13,1 odsto, što je manje u odnosu na 2018. godinu za 15,6 GWh. U procentualnom iznosu 2018. godine gubici su iznosili 13,83 odsto, pokazuju podaci iz izvještaja RAE o stanju energetskog sektora u prošloj godini.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su kazali Danu da su u prošloj godini potrošači električne energije platili ukupno 15,8 miliona EUR – za gubitke u distributivnoj mreži 7,7 miliona, a u prenosnoj 8,1 milion EUR. U odnosu na 2018. godinu, trošak po osnovu gubitaka je uvećan skoro 1,7 miliona.

“Ostvareni gubici električne energije u distributivnom sistemu u prošloj godini iznosili su 356,06 GWh ili 13,1 odsto od ukupno preuzete električne energije. Dio troška gubitaka koji je transponovan u cijene prema krajnjim korisnicima, za prošlu godinu iznosi 7,7 miliona EUR, a definisan je Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, za treću regulatornu godinu regulatornog perioda 2017-2019. godine”, naveli su iz CEDIS-a.

Iz CGES-a su naveli da gubici električne energije postoje u svakom prenosnom sistemu i posledica su isključivo fizičkih zakonitosti, odnosno činjenice da električna energija, pri toku kroz provodnike, neminovno izaziva određene gubitke. Gubici od 2,13 odsto ukupne energije koja je ušla u prenosni sistem, su prema njihovim riječima, u skladu sa evropskim standardima.

“Zakonska obaveza CGES-a je da energiju za pokrivanje gubitaka prenosa nabavi u transparentnom postupku putem javnih poziva. U skladu sa zakonom i vodeći računa o trendu cijene električne energije na referentnoj berzi (Hungarian Derivative Energy Exchange – HUDEX), CGES raspisuje javne pozive za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka”, rekli su iz CGES-a.

Trošak po tom osnovu za prošlu godinu iznosio je 8,1 milion EUR. Blago povećanje gubitaka u odnosu na 2018. godinu, kako su naveli, uzrokovano je povećanjem prenesene energije.

Najčitanije

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro...