fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrupacija EIB povećala je finansiranje na 77 milijardi EUR

Grupacija EIB povećala je finansiranje na 77 milijardi EUR

Luksemburg, (MINA-BUSINESS) – Grupacija Evropske investicione banke (EIB) povećala je finansiranje u prošloj godini na 76,8 milijardi EUR i efikasno preusmjerila svoje aktivnosti ka borbi protiv pandemije koronavirusa i ublažavanju ekonomskih posljedica na svim poljima.

Na godišnjoj online konferenciji za novinare saopšteno je da je trećina tih sredstava, odnosno 25,5 milijardi EUR, plasirana za rješavanje aktuelnih problema nastalih usred krize, počevši od prvog paketa pomoći iz marta prošle godine.

„Većina tih sredstava raspodijeljena je malim i srednjim preduzećima (MSP) kako bi sačuvali likvidnost i radna mjesta, pogotovo u zemljama koje bi mogle da obezbijede masovnu finansijsku pomoć u okviru svojih budžeta“, navodi se u saopštenju EIB-a.

Kako bi dodatno pomogla oko borbe sa pandemijom, EIB je povećala finansiranje ka MSP za pet milijardi i dostigla cifru od 30,6 milijardi EUR. Više od 425 hiljada kompanija dobilo je finansijska sredstva, čime je održano 4,2 miliona radnih mjesta.

Pored tog rezultata, EIB je ostvarila i svoje ostale investicione prioritete: ulaganje u životnu sredinu dostiglo je 16,8 milijardi EUR, u infrastrukturne projekte 15 milijardi, a 14,4 milijardi EUR u inovacione projekte.

Predsjednik EIB-a, Werner Hoyer, kazao je da su u prošloj godini pokazali da ne postoji kompromis oko ulaganju u ekonomski oporavak, klimatske promjene i inovacije.

„Svi naši ciljevi su povezani. Evropa može da ispliva još snažnija iz ove krize samo kroz ulaganje u zelenu i digitalnu ekonomiju budućnosti, a ne u strukture prošlosti – vodeći računa da nijedan region u Evropi ne zaostane i kroz saradnju sa našim partnerima izvan Evropske unije”, rekao je Hoyer.

Rastući investicioni jaz prijeti evropskoj inicijativi za zeleni oporavak, kako pokazuje novi investicioni izvještaj EIB-a.

Prema tom izveštaju, 45 odsto kompanija EU očekuje da će smanjiti svoja ulaganja u periodu nakon krize, dok svega šest odsto planira da ih poveća. Izvještaj upozorava da su kompanije svjesne da postoji hitna potreba da ulažu, pogotovo u digitalizaciju i ekološke prakse, ali ih je koronakriza ostavila bez sredstava da to učine.

“Ono što zabrinjava je ogroman pad namjere za nova investiranja koju je napravila koronakriza. Evropska unija je u opasnosti da izgubi poziciju na globalnom tržištu ako ne uspije da mobiliše više sredstva za inovacije”, ocijenio je Hoyer.

Iz EIB-a su naveli da primjer visoko efikasne upotrebe javnih resursa predstavlja Evropski investicioni fond (EIF), dio Grupacije EIB za podršku visoko tehnoloških start up-ova i MSP širom Evrope.

Taj fond je imao drugu rekordnu godinu zaredom, jer je potpisao ukupno 12,9 milijardi EUR i time zabilježio rast od 26 odsto u odnosu na 2019. godinu. EIF je obezbijedio prijeko potrebna finansijska sredstva za preko 330 hiljada MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Najčitanije