fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGotovo polovina građana Crne Gore kupuje preko interneta

Gotovo polovina građana Crne Gore kupuje preko interneta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gotovo 50 odsto korisnika platnih kartica u Crnoj Gori nabavlja robu i usluge putem interneta, pokazuje regionalno istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija Visa.

U istraživanju sprovedenom u okviru kampanje U korak sa digitalnom budućnošću, navodi se da od toga, 29 odsto potrošača obavlja online kupovinu par puta mjesečno, 58 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta sedmično.

„Kao glavne razloge za online trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, zatim činjenicu da za kratko vrijeme mogu da pronađu i uporede razne ponude. Više od polovine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta, a kao prednosti potrošači ističu i niže cijene, 49 odsto i popuste, 44 odsto“, navodi se u saopštenju.

Neki proizvodi su, kako se dodaje, dostupni samo putem interneta, dok u isto vrijeme online nabavka omogućava veći izbor proizvoda i usluga. Povoljnost su i domaći ili strani sajtovi koji povezuju potrošače i prodavce, kao i ugodnost kupovine iz sopstvenog doma ili druge lokacije po izboru.

„Odjeća i obuća su artikli koji se najviše kupuju online, njih 49 odsto, dok 30 odsto njih plaća račune za komunalije putem interneta, 25 odsto nabavlja tehničke uređaje, a 21 odsto male kućne aparate“, navodi se u istraživanju.

Prostor za unapređenje online nabavke je u domenu prehrambenih proizvoda iz prodavnica, video igrica, softvera i hardvera, dok su u toj kategoriji i automobilske gume i drugi djelovi. Sve stavke ne prelaze 11 odsto na pitanje da li ste nabavljali pomenutu robu i usluge u prethodnih šest mjeseci.

„Gotovo 80 odsto potrošača najčešće koristi pametni telefon za online kupovinu, dok 43 odsto njih upotrebljava laptop, a 16 odsto desktop kompjuter“, pokazuje istraživanje.

Sa druge strane, skoro svaki treći građanin koji se oslanja na tradicionalne načine kupovine navodi da nema naviku plaćanja putem interneta, kao i da im ovaj oblik šopinga onemogućava da probaju odjeću i obuću – 33 odsto. Oko 52 odsto ispitanika i dalje smatra plaćanje gotovinom prilikom dostave kao jedno od boljih riješenja.

„Ipak, gotovo polovina naglašava da bi ih niže cijene motivisale da se u budućnosti više okrenu savremenim metodama nabavke proizvoda. Takođe, ističu da bi se više zainteresovali za ovaj vid kupovine ukoliko bi bili sigurniji u kvalitet proizvoda koji im se isporučuje, a sam proces nabavke proizvoda jednostavniji“, navodi se u istraživanju.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, rekao je da su potrošači za vrijeme karantina dobili priliku da se bolje upoznaju sa e-trgovinom, budući da je to bio jedini bezbjedan način za nabavku neophodnih proizvoda.

„Epidemija virusa Covid-19 ubrzala je digitalnu transformaciju širom svijeta. Građani Crne Gore slijede ovaj trend i prelaze na trgovinu koja je digitalne prirode, jer žele da namirnice i drugu robu kupuju na brz i bezbjedan način. Kako bi odgovorila na novonastale potrebe kupaca, Visa je nedavno predstavila Visa Secure, koji koristi 3DS tehnologiju“, naveo je Đorđević.

Prema njegovim riječima, radi se o globalno prihvaćenom rješenju za potvrdu identiteta namijenjenom da poveća bezbjednost transakcija e-trgovine u realnom vrijemenu.

“Primjenom novih standarda za plaćanje putem interneta, želimo da učinimo iskustvo online kupovine jednostavnim i pristupačnim“, rekao je Đorđević.

Kada je riječ o zemljama regiona, najbolje rezultate po pitanju e-trgovine bilježi Sjeverna Makedonija, gdje čak 90 odsto građana kupuje putem interneta. U Bosni i Hercegovini takođe raste interesovanje za web prodavnice, budući da se više od polovine ispitanika opredjelilo za ovaj oblik nabavke, dok je u Albaniji to 59 odsto, a u Srbiji čak 70 odsto.

Kompanija Visa posvećena je pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizom, analizom podataka i proizvodima omogući da što prije stanu na noge.

„U narednom periodu, svjetski lider u digitalnim plaćanjima predstaviće rezultate cjelokupnog regionalnog istraživanja, kako bi upoznao javnost sa novitetima u potrošačkim navikama i na taj način pomogao vladama i preduzećima prilikom donošenja važnih odluka“, navodi se iz kompanije.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.

Najčitanije