fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGotovo četvrtina potrošača svakodnevno plaća pametnim telefonom

Gotovo četvrtina potrošača svakodnevno plaća pametnim telefonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skoro četvrtina potrošača u Crnoj Gori svakodnevno koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, dok 49 odsto svih ispitanika planira da koristi takvu opciju u budućnosti, pokazalo je istraživanje kompanije Visa.

Podaci iz regionalnog istraživanja pokazuju sve veću svijest građana Crne Gore o potrebi primjene modernih tehnologija, ali i o značajnom prostoru za unapređenje inovativnih opcija prilikom prihvatanja beskontaktnih plaćanja na strani trgovaca.

„Oko 40 odsto ispitanika počelo je da koristi mobilne telefone za plaćanje tokom pandemije. Preko 60 odsto učesnika u istraživanju navodi da je njihovo lično iskustvo sa različitim platnim opcijama uticalo na izbor načina plaćanja“, rekli su iz Vise.

Za većinu učesnika u istraživanju ključne prednosti plaćanja pametnim telefonom su praktičnost, brzina i jednostavnost, odnosno, mogućnost da novčanik ostave kod kuće.

Biram digitalno je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije tokom februara i marta, na uzorku od 2,25 hiljada korisnika kartica.

Oko 45 odsto učesnika ankete vjeruje da su plaćanja pametnim telefonom sigurna.

„Sa druge strane, više od trećine potrošača kao nedostatak navodi činjenicu da tehnologija nije još široko prihvaćena, te je broj mjesta na kojima su takva plaćanja moguća ograničen“, rekli su iz Vise.

Među robom i uslugama koje su ispitanici zainteresovani da plate pametnim telefonima na vrhu liste nalaze se troškovi parking servisa. Slijede mjesečni računi, a na trećoj poziciji je naručivanja hrane.

„Visok nivo interesovanja izazvalo je plaćanje pametnim telefonima u prodavnicama, kafićima i restoranima, kao i izmirivanje turističkih aranžmana i kupovina namještaja. Učesnici u istraživanju navode i da su pametnim telefonima izmirili kupovinu automobila“, pokazalo je istraživanje.

Generalni direktor Vise za jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, kazao je da u kompaniji vjeruju da će mobilna plaćanja uskoro postati dio svačije dnevne rutine.

„Ovakva plaćanja nude komfor, brzinu i sigurnost zahvaljujući inovativnim metodama potvrde identiteta putem otiska prsta i prepoznavanja lica. Mobilna plaćanja treba posmatrati kao novu formu omogućenu razvojem tehnologije, baš kao što smo nekada posmatrali beskontaktne kartice koje su sada dio naše svakodnevice“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim riječima, u kompaniji Visa očekuju da će usvajanje pametnog telefona kao sredstva plaćanja ići još većom brzinom.

Kada je riječ o zemljama regiona, Sjeverna Makedonija prednjači po pitanju broja korisnika mobilnih plaćanja, jer se u toj državi više od trećine potrošača služi tom opcijom dok obavlja svakodnevne poslove.

„Srbija i BiH bilježe dobre rezultate, s obzirom na to da u ovim zemljama 24 odsto ispitanika plaćanje obavlja na ovaj način, dok je u Albaniji to svega deset odsto“, naveli su iz Vise.

Uprkos različitim navikama, istraživanje pokazuje da kupci iz regiona pokazuju spremnost za usvajanje savremenih tehnologija, kao i da vole da testiraju nove funkcije koje nude pametni telefoni.

Najčitanije