fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGlomazić: Crna Gora mora da ima zdravog avio-prevoznika

Glomazić: Crna Gora mora da ima zdravog avio-prevoznika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora da ima nacionalnu avio-kompaniju, što podrazumijeva zdravog avio-prevozika, a ne nikako Montenegro Airlines (MA) kakav je on danas, saopštio je vazduhoplovni mašinski inženjer i bivši izvršni direktor tog preduzeća, Petar Glomazić.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da centralno pitanje nije da li ugasiti MA, nego kako ga vratiti u situaciju da bude zdrav i likvidan, prenosi portal RTCG.

“Naravno, ne očekuje niko da se mogu sipati desetine i stotine miliona u kompaniju koja nastavlja da propada, ali se mora razumjeti kako se došlo u takvu situaciju”, rekao je Glomazić.

On je saopštio da je kompanija, kada je on napustio 2013. godine, bila zdrava, ali da svakako nije bila idealna.

“Bila je kadra da ispunjava svoje obaveze, imala je flotu od osam aviona i servisirala je većinu potreba crnogorskog društva”, dodao je Glomazić.

Država je, kako tvrdi, 2013. godine “ubila” MA.

“To je jedina poštena riječ da se to tako kaže. U kompaniju je tada provalila grupa državnih političkih aparatčika, koji su se okružili ne znanjem i profesionalnim integritetom, nego poslušnošću i političkom podobnošću”, poručio je Glomazić.

On je saopštio da je jasno da MA danas nema flotu kojom bi mogao da servisira tržište koje mu prirodno pripada.

Prema riječima Glomazića, glavna privredna grana Crne Gore je turizam, koji čini čak 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Nemoguće je razvojati privredu i turizam, a ne oslanjati se na nešto što je sigurno, a to je redovna avio-kompanija koja je u rukama države”, kazao je Glomazić.

Kako je naveo, oslanjati se isključivo na druge avio-kompanije vrlo je riskantno.

Glomazić je ocijenio da je više nego očigledno da je u posljednjih nekoliko godina došlo do naglog propadanja MA.

“Kompanija je u situaciji koja je neodrživa. Mora se učiniti nešto da se opet ima zdrava kompanija na kojoj počiva crnogorska privreda, a ne da bude kamen o vratu koja privredu vuče u propast”, rekao je Glomazić.

Na pitanje kakve bi bile posljedice gašenja MA, Glomazić je odgovorio da je jasno da situacija putne i željezničke infrastrukture nije na zavidnom nivou.

“Avio-kompanija je infrastruktura. Nju ugasiti znači osuditi sebe na propast, onemogućiti sebe da se društvo razvije. Hazarderski bi bilo oslanjati se na druge avio-kompanije, jer dok su njihovi interesi u skladu sa našim, sve će kako tako teći, a kad se raziđu, mi ćemo biti na gubitku”, zaključio je Glomazić.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...