fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGligorov: Ključni zadatak očuvanje povjerenja

Gligorov: Ključni zadatak očuvanje povjerenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ključni zadatak nove vlade je da se očuva povjerenje i da se ne unosi nepotrebna dodatna neizvjesnost, saopštio je profesor na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, Vladimir Gligorov.

“Budući da će ispit polagati nova vlada, važno je da ostavi utisak da zna šta radi i da se ne rukovodi prvenstveno političkim motivima. Ukoliko bude nestabilna zato što nije u stanju da se nosi sa problemima ili što ne može da zadovolji političke ambicije, to će biti izvor nestabilnosti, što može da bude skupo”, rekao je Gligorov Pobjedi.

Kada je u pitanju razvojna strategija Crne Gore, on smatra da su dva cilja najvažnija. Jedan je smanjenje regionalnih razlika, što traži ulaganja u infrastrukturu, a drugi nalaženje komparativnih prednosti u sektoru usluga mimo turizma, mada povezano sa njim.

“Uz to i razvoj pojedinih elemenata prerađivačke industrije, prije svega povezivanjem sa stranim proizvođačima”, naveo je Gligorov.

On je saopštio da bi crnogorski turizam trebalo da se oporavi sljedeće godine, ukoliko se uspostavi kontrola nad epidemijom vakcinisanjem.

“Da li u istom obimu ili će možda biti potrebna još jedna godina, to će zavisiti od brzine oporavka u evropskim zemljama odakle turisti najviše dolaze”, rekao je Gligorov.

On je govoreći o mogućnostima očuvanja preduzeća i zaposlenosti u Crnoj Gori, kazao da se to manje-više može postići kao i u drugim zemljama.

“Potrebna je finansijska podrška i socijalna zaštita kako bi se dočekao kraj epidemije. Potrebno je da se to uradi sa minimumom korupcije. U protivnom će se, inače, stvoriti dodatni problemi”, rekao je Gligorov.

On je dodao da će se troškovi epidemije osjećati više godina, ali da to ne bi trebalo da bude razlog za eventualnu krizu javnih finansija ili za nepotrebne probleme u bankama ili korporacijama.

“Ukoliko se očuva povjerenje, kod kuće i u inostranstvu, da će se privreda oporaviti, povećani dugovi ne bi trebalo da budu nepremostiv problem”, zaključio je Gligorov.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...