fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGI: Evropa sad doživio opravdanu kritiku MMF-a

GI: Evropa sad doživio opravdanu kritiku MMF-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladin paket ekonomskih mjera Evropa sad doživio je opravdanu i razumnu kritiku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i to na način koji je već javno razobličen od Građanske inicijatve 21. maj, saopštili su predstavnici ekonomskog tima tog pokreta.

“Providna ekonomska demagogija oktroisanih Krivokapićevih lojalista Spajića i Milatovića odmah je postala jasna i predstavnicima MMF-a. Projektovana kupovina potencijalnih glasova sa ekonomski neutemeljenom najnižom cijenom rada od 450 EUR ilustrativan je primjer ignorisanja tržišta, što podsjeća na propali sovjetski privredni model”, navodi se u saopštenju GI 21. maj.

Istovremeno, kako su kazali, povećanje korporativnih i dohodovnih poreza, kao i sumanuto oporezivanje gotovinskih isplata, predstavlja plastičan primjer srozavanja crnogorske međunarodne fiskalne konkurentnosti i destimulacije legalnog biznisa.

“Pritom, predviđeni prihodi koji treba da nadomjeste ukidanje doprinosa za zdravstvo školski su primjer odokativne simulacije i nerealnih makro-ekonomskih projekcija. S druge strane, manipulišući statističkim podacima, Krivokapićevi mađioničari pokušavaju da obrazlože neukoj javnosti da je predviđeni program u interesu najslabije plaćenih radnika i oporavka crnogorske ekonomije”, rekli su iz ekonomskog tima GI 21. maj.

Iz GI su kazali da u tom slučaju zaboravljaju da upozore javnost da će lančano administrativno povećanje zarada, uz negativni korporativni poreski paket, direktno uticati na nelikvidnost privrednih subjekata, smanjenje broja zaposlenih, odbijanje stranih investitora, jačanje neformalne ekonomije, povećanje cijena robe i usluga, kao i destimulisanje omladinskog mikro-biznisa i inovativnog start up biznisa.

“U tom smislu, bitno je shvatiti da nije dilema u tome da li su veće plate potrebne niti je dilema u tome da li najveći broj građana živi teško ili na granici siromaštva. Dilema je u tome što ekonomske reforme moraju biti realne, ostvarive u prakse i postepene”, navodi se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su kazali da svi žele da crnogorska ekonomija jača i da standard građana raste, što uključuje i veće zarade, ali je to, kako tvrde, nemoguće učiniti putem ekonomskog populizma, administrativne represije ili poreskog avanturizma odlazeće Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije