fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGardaševiću pritvor zbog lažne bankarske garancije

Gardaševiću pritvor zbog lažne bankarske garancije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen Neđeljko Gardašević saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) po prijavi Ministarstva turizma zbog izdavanja lažne bankarske garancije prilikom potpisivanja aneksa ugovora za hotel As, nakon čega mu je određen pritvor, potvrđeno je Danu nezvanično iz tužilaštva.

Njemu se krivičnom prijavom na teret stavlja krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti uticaja na svjedoke.

Advokat Miloš Vuksanović je potvrdio da će ga on zastupati u ovom predmetu.

„Prisustvovao sam saslušanju, ali ne mogu govoriti o detaljima zbog tajnosti postupka“, rekao je Vuksanović Danu.

Ministarstvo turizma i održivog razvoja je 2016. godine podnijelo krivičnu prijavu protiv šest osoba – predstavnika firmi Montena invest i Nega turs Montenegro, Dejana i Neđeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva N.N. lica, nakon što su utvrdili da garancija ruske Sberbanke, koju su vlasnici Asa priložili uz aneks ugovora, nije validna.

Garancija od tri miliona EU je bila jedan od uslova za potpisivanje aneksa ugovora o privatizaciji između Vlade i Nege turs-a 2014. godine.

Hotel As je u maju 2002. godine prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs Montenegro za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj rivijeri.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će hotel završiti do kraja 2003. godine. Te obaveze nijesu ispunjene ni nakon više od dese godina,pa je u februaru 2014. dodine Vlada investitoru potpisivanjem aneksa ugovora dala novu šansu.

Ni tu šansu investitor nije iskoristio. Prema aneksu, trebalo je da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona EUR, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Nakon što je potpisan aneks, investitor je uložio samo 5,5 miliona, zbog čega je Vlada donijela odluku o raskidu ugovora. Tada je shvatila da ne može naplatiti garanciju od tri miliona, koju je prihvatila tokom pregovora o aneksu.

Gardašević je na konferenciji za novinare u aprilu 2016. godine kazao da je Sberbanka odbila da isplati garanciju zbog sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji, te da je Nega turs u Rusiji podnijela krivičnu prijavu protiv Sberbanke.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...