fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGardaševiću prihvaćeno dodatno jemstvo

Gardaševiću prihvaćeno dodatno jemstvo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorskom biznismenu Neđeljku Gardaševiću, nakon što je položio 100 hiljada EUR jemstva da bi izašao iz pritvora, sud je prihvatio i dodatno jemstvo od skoro pola miliona EUR, vraćen mu je pasoš i ukinuta obaveza povremenog javljanja policiji.

Dan piše da je istim rješenjem Gardaševiću ukinuta i mjera nadzora koja se odnosi na zabranu pristupa i sastajanja sa određenim osobama svjedocima u tom krivičnom postupku, V.P., S.A. i G.M.V.

Gardašević je optužen za krivično djelo zloupotreba službenih ovlašćenja u privredi i davanje lažnih garancija prilikom privatizacije hotela As u Perazića Dolu.

Specijalno tužilaštvo žalilo se na rješenje Višeg suda na prihvatanje polamilionskog jemstva, ali je Apelacioni sud odbio žalbu. Prethodnu odluku o prihvatanju jemstva od 100 hiljada EUR donio je sudija za istrage koji je nakon hapšenja, 13. marta, na predlog Specijalnog tužilaštva Gardaševiću odredio pritvor do 30 dana.

To jemstvo se sastojalo u gotovini koje je za Gardaševića položio Aleksandar Jovanović, dok se dodatno jemstvo od 469,2 hiljade EUR sastoji u upisu hipoteke na nepokretnostima u korist Višeg suda.

Gardašević je uhapšen sredinom marta prošle godine zbog zloupotrebe službenog poslovanja u privredi, a u Istražni zatvor u Spužu sproveden je zbog opasnosti uticaja na svjedoke.

Hotel As prodat je prije 2016. godine rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs za pet miliona maraka, od čega je država prihodovala tri, a Budvanska rivijera dva miliona maraka. Ugovorom je bilo predviđeno da se u hotel uloži 22 miliona maraka i da bude izgrađen do kraja 2003. godine.

Nesuđeni kompleks sa pet zvjezdica dobio je još jednu šansu od Vlade 2014. godine, kada je potpisan aneks ugovora uz bankarsku garanciju ruske Sberbanke od tri miliona EUR da će dovršiti hotel As u Perazića Dolu, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikovana.

Dan piše da iako je godinama, od samog početka privatizacije, Vlada uporno tvrdila da se iza novih vlasnika hotela As nalaze ruski investitori, istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pokazalo da iza kompletnog posla stoji izvjesni Podgoričanin Neđeljko Gardašević, a da je ruska kompanija služila samo za prikrivanje stvarnog vlasništva nad tim projektom.

Najčitanije