fbpx
NaslovnicaGlavna vijestFranca: Pregovaramo o izvozu mesa i mesnih prerađevina

Franca: Pregovaramo o izvozu mesa i mesnih prerađevina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Mesopromet prodala je 5,5 hiljada jagnjadi libanskoj firmi Sleiman.Co, saopštio je vlasnik i izvršni direktor tog bjelopoljskog preduzeća Hilmija Franca i najavio da bi uskoro mogli početi i izvoz mesa i mesnih prerađevina na arapsko tržište.

Franca je Pobjedi kazao da je u vrijeme kad je cio svijet pogođen pandemijom koronavirusa, izvoz jagnjadi na arapsko tržište od ogromnog značaja za kompaniju Mesopromet i sve crnogorske stočare.

“Na naše veliko zadovoljstvo, možemo reći da smo nakon nekoliko decenija pokrenuli izvoz žive jagnjadi iz Crne Gore. Jagnjad su izvezena za Liban, a namijenjena su arapskom tržištu. Prodato je 240 tona žive mjere”, rekao je Franca.

Iz Luke Bar krenuo je prije desetak dana prvi brod prema Libanu, sa 5,5 hiljada jagnjadi iz Crne Gore.

“Ugovor smo potpisali za ovu brodsku isporuku. Što se tiče buduće saradnje, imamo čvrsto obećanje od naših partnera da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti, odnosno na dugoročnom planu. Svakako se nadam da će isporuka kontinuirano teći tokom cijele godine”, naveo je Franca.

On je objasnio da je saradnju sa kompanijom Sleiman bjelopoljski Mesopromet ostvario zahvaljujući preporuci partnera iz Hrvatske i Srbije, sa kojima crnogorsko preduzeće takođe ima jako kvalitetnu saradnju.

Prema riječima France, firma Sleiman tradicionalno, decenijama unazad, ima saradnju sa kompanijama iz Crne Gore.

“Oni jako dobro poznaju kvalitet crnogorskih proizvoda. Važe za velike uvoznike, naročito jagnjećeg i junećeg mesa, kako za Liban, tako i za arapsko i blisko-istočno tržište. Naše je mišljenje da ono što naši proizvođači mogu da proizvedu, sve redovne tržišne viškove, naša kompanija može plasirati na ovom području” smatra Franca.

On je saopštio da je zadovoljan sa prodajnom cijenom jaganjadi u ovoj situaciji, ne precizirajući o kojoj cijeni je riječ.

Franca je najavio da bi uskoro mogli početi i izvoz mesa i mesnih prerađevina na arapsko tržište.

“U intenzivnim smo pregovorima oko mesa i mesnih prerađevina, nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti postići dogovor na obostrano zadovoljstvo, kako bismo plasirali i ostale proizvode na arapskom tržištu”, rekao je Franca.

On je podsjetio da je njegova kompanija uspostavila kooperantske odnose sa crnogorskim proizvođačima za uzgoj junadi, koji tu proizvodnju vrše na svojim farmama.

“Naša saradnja sa stočarima je godinama na zadovoljavajućem nivou. Poruka za sve farmere jeste da rade na povećanju uzgoja i proizvodnje stoke, a mi ćemo se potruditi da otkupimo sve redovne i tržišne viškove”, kazao je Franca i dodao da uzgajaju prosječno oko tri hiljade junadi u turnusu.

On je naveo da je Mesopromet prošle godine otkupio oko 12 hiljada jagnjadi i da se nadaju da će do kraja ove otkupiti oko 17 hiljada.

Franca je naveo da je pandemija u prethodnom periodu imala negativan uticaj na poslovanje Mesoprometa i njegovih drugih kompanija iz sektora proizvodnje i maloprodaje.

“Došlo je do pada prometa, turističke sezone nije bilo, ali smo uspjeli da održimo kontinuitet i stabilnost poslovanja”, saopštio je Franca.

Prema njegovim riječima, u Mesoprometu su, strahujući šta im naredna godina može donijeti, u potrazi za novim kupcima i novim načinima stvaranja prihoda.

“Ove godine smo imali pad prometa na domaćem tržištu, ali sa druge strane bilježimo porast prometa na regionalnom tržištu, posebno na tržištima bivših jugoslovenskih republika”, zaključio je Franca.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...