fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFolić: Dug prema Zavodu zbog nevraćenih kredita skoro šest miliona EUR

Folić: Dug prema Zavodu zbog nevraćenih kredita skoro šest miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Goran Folić, optužio je nekadašnje rukovodstvo te institucije, Vukicu i Zorana Jelića, da su duži niz godina nezaposlenima sa evidencije omogućavali dobijanje kredita za samozapošljavanje, koji, kako tvrdi, nikada nijesu naplaćeni.

Folić je u saopštenju naveo da se nije vodilo računa o državnim resursima, već je prioritet bilo samo odobravanje kredita po dvostrukim aršinima, privilegovanim licima i to zarad političkih poena.

„Bračni par Jelić je ucjenjivao preduzeća i pojedince – Glasaj Demokratsku partiju socijalista (DPS) dobićeš kredit. Što se tiče bivšeg direktora, Sulja Mustafića, kompletnu situaciju držao je na stand by-u. Sve probleme gurao je pod tepih i nije smio da se uhvati u koštac sa ovom problematikom. Bivši direktori Zavoda od ove institucije su pravili partijsku ćeliju prepunu nepotizma, kombinatorike jedan zaposleni – četiri glasa, i na taj način stvarali animonizitet među zaposlenima“, poručio je Folić.

Krediti su, kako je rekao, plasirani posredstvom pet crnogorskih banaka i to Prve, Atlas, Montenegro, Banke za razvoj i Podgoričke/CKB banke.

Folić je saopštio da je Služba za finansijske poslove i javne nabavke u Zavodu napravila uvid u stanje uzetih kredita za period od 1999. do prošle godine.

„Za 22 godine ukupno je plasirano 8,72 hiljade kredita, od čega je neplatiša gotovo 570. Ukupan iznos dugovanja Zavodu, na ime glavnice sa redovnom i zakonskom zateznom kamatom, je 5,91 milion EUR“, precizirao je Folić.

Kako je objasnio, u slučaju Prve banke, po Inoviranom programu od 2008. godine, za kredite od pet hiljada EUR nije predviđen fiducijarni prenos prava svojine kao sredstvo obezbjeđenja, već samo dva žiranta.

„Po ovom programu zaključeno je ukupno 175 ugovora o kreditu, od čega je 31 sa preduzećima, a 144 sa pojedincima. Od 175 korisnika kredita, koji nijesu obezbijeđeni fiducijom, Zavod nije primio uplatu na ime glavnice, redovne obračunate kamate, kao ni zakonske zatezne kamate“, tvrdi Folić.

Pored navedenih neplatiša iz Inoviranog programa, Prva banka, kako je rekao, nije uspjela da naplati dodatno 85 kredita, što iznosi 2,49 miliona EUR na ime glavnice, 127,47 hiljada EUR na ime redovne kamate i 135,87 hiljada EUR na ime zakonske zatezne kamate.

To ukupno iznosi 2,76 miliona EUR, od čega je osam ugovora bilo s preduzećima, a 77 sa pojedincima.

Folić je kazao da nije naplaćeno ni deset kredita koji su plasirani posredstvom Atlas banke, što iznosi ukupno 129,27 hiljada EUR, od čega je na ime glavnice 105,25 hiljada, na ime redovne kamate 3,7 hiljada, a na ime zakonske zatezne kamate 20,32 hiljade EUR.

„Tu su i 44 kredita koji su plasirani posredstvom Montenegro banke, što iznosi ukupno 265,06 hiljada EUR, od čega je na ime glavnice 249,56 hiljada, na ime redovne kamate 12,23 hiljade, a na ime zakonske zatezne kamate 3,28 hiljada EUR“, naveo je Folić.

On je dodao da nije naplaćeno ni 76 kredita koji su plasirani posredstvom Banke za razvoj, što iznosi ukupno 548,98 hiljada EUR, od čega je na ime glavnice 495,8 hiljada, na ime redovne kamate 24,42 hiljade, a na ime zakonske zatezne kamate 28,76 hiljada EUR.

Tu je i 179 kredita Podgoričke banke, što iznosi ukupno 2,21 milion EUR, od čega je na ime glavnice 1,33 miliona, na ime redovne kamate 48,75 hiljada, a na ime zakonske zatezne kamate 830,57 hiljada EUR.

„Za svaki podatak o nenaplaćenim kreditima za samozapošljavanje postoje materijalni dokazi. Zbog toga i smatram da bi ovo trebalo da bude predmet pažnje državnog tužioca, jer ovakva flagrantna i eksplicitna zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe, siguran sam, podliježe i zakonskim sankcijama“, poručio je Folić.

On je rekao da su zbog nesavjesnog i neodgovornog rukovođenja Zavodom podnijete dvije krivične prijave, a biće ih, kako tvrdi, još.

„Cilj novog menadžmenta Zavoda je javan i transparentan rad gdje ćemo upoznati crnogorsku javnost sa svim dešavanjima u ovoj instituciji. Želimo da joj vratimo ugled, povjerenje poslodavaca i strogo vodimo računa o nezaposlenima koji se nalaze na evidenciji“, poručio je Folić.

On je podsjetio da je Program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva donijela crnogorska vlada 1999. godine, kako bi, kroz razvoj preduzetništva i finansijsku podršku, osobama sa evidencije Zavoda bilo omogućeno da počnu sopstveni biznis i zaposle sebe i druge.

„Inovirani program za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori je počeo da se realizuje od 2008. godine, sa ciljem da se unaprijedi prethodni, kroz povoljnije uslove i uvođenje edukacije za sve potencijalne korisnike kredita“, rekao je Folić.

Sredstva za realizaciju tog programa obezbijeđivala je Vlada, posredstvom Zavoda, i usmjeravala preko poslovnih banaka sa kojima je Zavod zaključio ugovor o komisionom plasmanu kreditnih sredstava.

„Tim ugovorom je definisano da je, u slučaju neblagovremenog plaćanja dospjelih obaveza po kreditu, korisnik kredita dužan da plati banci na račun davaoca kredita dospjele anuitete uvećane za zateznu kamatu i troškove naplate potraživanja“, zaključio je Folić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...