fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFirmi za nadzor radova isplaćena 24 miliona EUR

Firmi za nadzor radova isplaćena 24 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strani konsultant koji kontroliše radove na dionici autoputa Smokovac–Mateševo do sada je poreske obveznike Crne Gore koštao najmanje 24 miliona EUR, pokazuju podaci nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Fidic pravila, po kojima je zaključen ugovor o izgradnji prve dionice autoputa Bar–Boljare, predviđali su izbor nezavisnog nadzornog organa – inžinjera, koji će u ime Vlade, kao investitora, kontrolisati rad izvođača radova, odnosno kineske firme China Road and Bridge Corporation, prenosi Dan.

Iz ranije vlade, odnosno tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, izabrali su za nadzorni organ, koji će u ime ministarstva kontrolisati radove, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie – Geodata Engineering, a on je osnovao u Crnoj Gori firmu Ingerop MN.

Ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je za fiksnu cijenu od 22,6 miliona EUR, od čega je 19 miliona cijena usluga, dok je 3,6 miliona porez na dodatu vrijednost (PDV). Ugovor je u ime Vlade potpisao bivši ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Prema podacima ASP-a, isplate kćerki kompaniji Ingerop MN u Crnoj Gori u prethodnim godinama realizovalo je Ministarstvo finansija, dok su isplate ka konzorcijumu usmjeravane iz budžeta Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je podatke ASP-u u vezi sa isplatom firmi Ingerop MN, koji pokazuju da joj je za šest godina plaćeno gotovo sedam miliona EUR.

U 2015. godini toj firmi su za konsultantske usluge isplaćene 802 hiljade EUR, u naredne dvije godine po preko 1,5 miliona, u 2018. isplaćeno je više od 1,6 miliona EUR, godinu kasnije nepunih 1,4 miliona, a lani oko 82 hiljade EUR. Ove godine isplata nije bilo.

Istovremeno, iz Ministarstva kapitalnih investicija, koje je nasljednik ranijeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, naveli su za ASP da je nadzornom organu u periodu od 2015. godine, pa do kraja prošle, plaćeno nešto preko 17 miliona EUR u neto iznosu, ali nijesu precizirali iznose po godinama.

ASP navodi da to znači da je ukupna plaćena cijena stranom konsultantu 24 miliona EUR, što je znatno više od ugovorenog. Ipak, treba imati u vidu da je konsultantski ugovor zaključen u vrijeme kada je stopa PDV-a bila 19 odsto, a koja je kasnije uvećana na 21 odsto.

Mora se ukazati na to da su konsultantske usluge trebalo da budu pružene u periodu od četiri godine, koliko je prvobitno ugovoren rok za završetak dionice autoputa, ali je taj rok već sada prekoračen za dvije godine i tri mjeseca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije