fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansijska podrška EU važna za reforme u Crnoj Gori

Finansijska podrška EU važna za reforme u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska podrška Evropske unije (EU) se, posebno tokom ove godine i krize izazvane pandemijom, pokazala kao fleksibilan i efikasan vid pomoći Crnoj Gori, uz nesumnjivu korist koju donosi za građane, ocijenjeno je na sastanku Nadglednog odbora Instrumenta pretpristupne podrške.

Iz Kancelarija za evropske integracije saopšteno je da je sastanak, shodno mjerama za sprečavanje širenja epidemije, održan posredstvom elektonske platforme.

Sastankom, koji je nastavak redovnog dijaloga i saradnje crnogorskih institucija i Evropske komisije (EK), u ime Crne Gore je, kao predstavnik nacionalnog IPA koordinatora u kontekstu primoredaje dužnosti između prethodnog i sadašnjeg glavnog pregovarača, kopredsjedavao savjetnik zamjenika glavnog pregovarača – nacionalnog IPA koordinatora, Bojan Vujović.

On je, osvrnuvši se na korišćenje Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020 (IPA II) u Crnoj Gori tokom prethodne godine, saopštio da je uspješno planiran utrošak svih 279,1 milion EUR, koliko je EU opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II i da sprovođenje ugovorenih projekata teče u skladu s planiranom dinamikom.

„Uspješno je nastavljeno i sprovođenje programa prekogranične i transnacionalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora“, rekao je Vujović.

On je kazao da je tokom ove godine u saradnji s kolegama iz EK uspješno prenamijenjena IPA podrška u iznosu od 53 miliona EUR za podršku Crnoj Gori u odgovoru na krizu izazvanu virusom Covid-19.

„Od tog iznosa 40,5 miliona EUR je odobreno u vidu direktne podrške budžetu, od kojih je 28 miliona EUR već uplaćeno u budžet. Ostatak sredstava će biti usmjeren na važne projekte u oblasti zdravstva, a dio je već iskorišten za nabavku medicinske opreme i sredstava tokom epidemije“, naveo je Vujović.

U ime EK sastankom je kopredsjedavao šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Thomas Hagleitner.

On je ukazao na spremnost EK da i u narednom periodu nastavi da finansira strateški značajne i spremne projekte u Crnoj Gori kroz nacionalne IPA programe, ali i ostale instrumente finansijske podrške EU.

„Posebno je istakao mogućnosti koje donosi Ekonomski i investicioni plan EU za države Zapadnog Balkana, uz uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da uspješno koristi sredstva EU za podršku važnim infrastrukturnim projektima“, navodi se u saopštenju.

Hagleitner je rekao da će fokus u narednom periodu biti na postizanju planiranih rezultata i sprovođenju odobrenih programa, kao i na pripremi projekata za novu finansijsku perspektivu od naredne do 2027. godine, što cjelokupnu IPA strukuturu obavezuje na posvećen i dinamičan rad.

„Zajednički je ocijenjeno je da su instrumenti finansijske podrške EU dokazali svoju fleksibilnost i cjelishodnost, posebno u vremenu ukupnih izazova uslovljenih epidemijom. Nastavak dobre saradnje dvije strane u narednom periodu je izuzetno važan za uspješno korišćenje sredstava u narednom periodu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije