fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFarmeri će ove godine dobiti veću premiju za stoku

Farmeri će ove godine dobiti veću premiju za stoku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarstvom će, zahvaljujući novinama u ovogodišnjem Agrobudžetu, dobiti značajno veće iznose na ime premije po grlu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako su saopštili njegovi predstavnici, nastavilo je da prilagođava mjere podrške u skladu sa sugestijama i potrebama poljoprivrednih proizvođača.

„Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju u stočarstvu ostvariće veću premiju, a pojednostavljena je procedura za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je ove godine opredijeljeno skoro pola miliona EUR više za premije po grlu stoke, odnosno 3,5 miliona EUR.

Pola miliona EUR više opredijeljeno je i za preradu mlijeka na gazdinstvu, odnosno 1,5 miliona EUR.

Iz Ministarstva su podsjetili da gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma.

Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na tu premiju.

„To znači da svako gazdinstvo koje ostvaruje pravo na premiju na godišnjem nivou dobija 140 EUR više ako ostvaruje premiju za krave, 240 EUR više za ovce i 160 EUR više za koze“, precizirali su iz Ministarstva.

Pojedina gazdinstva, koja drže više vrsta stoke, ostvariće mnogo veće povećanje.

Gazdinstva koja drže sve tri vrste stoke će ostvariti 540 EUR više, ona koja drže krave i ovce 380 EUR više, krave i koze 300 EUR više, dok će gazdinstva koja drže ovce i koze ostvariti 400 EUR više premije na godišnjem niovu.

„Na ovaj način posebno je iskazana briga prema manjim gazdinstvima“, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su objasnili da je od ove godine pojednostavljena procedura za realizaciju mjere koja se odnosi na preradu mlijeka na gazdinstvu.

„Prijava prava na premiju i isplatu obavlja se samo jednom godišnje u odnosu na prethodnu godinu kada se osim prijave za premiju dva puta godišnje prijavljivalo za isplatu“, rekli su iz Ministarstva.

Prijavljivanje se obavlja u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, pa je proizvođačima omogućeno da zajedno prijave sve premije u stočarskoj proizvodnji.

Isplata se kao i prošle godine obavlja dva puta godišnje.

Rok za prijavu za premije po grlu je od subote do 30. aprila, a za preradu mlijeka na gazdinstvu je do 1. aprila.

Najčitanije