fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvropski sud presudio da država KIPS-u plati 4,54 miliona EUR

Evropski sud presudio da država KIPS-u plati 4,54 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je obavezao Crnu Goru da preduzeću KIPS plati 4,54 miliona EUR na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede člana Protokola 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Evropski sud je obavezao državu da taj iznos plati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, navela je da je sud odbacio kao neosnovanu traženu materijalnu štetu i ostatak zahtjeva za naknadu izgubljene dobiti.

Ona je podsjetila da je Evropski sud u glavnoj presudi od 26. juna prošle godine odlučio o meritumu predmeta i utvrdio povrede člana 6 stav 1, koji se odnosi na pravo na pravično suđenje, kao i člana 13 Konvencije, koji definiše pravo na djelotvorni pravni lijek. Utvrđena je i povreda člana 1 Protokola 1, koji se odnosi na zaštitu imovine, uz Konvenciju.

Pavličić je dodala da je prvi podnosilac predstavke, odnosno preduzeće KIPS, Evropskom sudu dostavio finansijsku analizu međunarodne konsultantske mreže KPMG, na osnovu koje je zahtijevao pravično zadovoljenje zbog pretrpljene materijalne štete i izgubljene dobiti od ukupno 30,76 miliona EUR.

„U konkretnom, prvi podnosilac predstavke je za naknadu izmakle dobiti za period od 2005. godine do nedefinisanog perioda poslovanja u budućnosti tražio isplatu od 30 miliona EUR, dok je u odnosu na pretrpljenu materijalnu štetu za troškove pribavljanja građevinske dozvole, pripremnih radnji za građenje objekta, kupovine i dopremanja montaže betonske konstrukcije, plaćanja za kupovinu namjenske opreme, kao i troškove agencije za PR po osnovu usluga na rješavanju krizne situacije, zakupa komercijalnog prostora u štampi i štampe brošura u 2005. i 2006. godini tražio ukupan iznos od 678,58 hiljada EUR“, navela je Pavličić u saopštenju.

Evropski sud je, u odnosu na predmetni zahtjev, zadržao konačnu odluku o tom pitanju uz davanje mogućnosti postizanja sporazuma. Strane u postupku, odnosno Vlada i KIPS, pozvani su da u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti glavne presude dostave pisana izjašnjenja o iznosu materijalne štete koju treba dati prvom podnosiocu predstavke i da obavijeste Evropski sud o bilo kakvom dogovoru koji mogu postići.

Dogovor između predstavnika države i preduzeća KIPS nije postignut, o čemu je Evropski sud obaviješten.

Pavličić je objasnila da je u naknadnom pisanom izjašnjenju predstavnika KIPS-a zahtjev za pravičnim zadovoljenjem u odnosu na izgubljenu dobit opredijeljen na iznos od „najmanje“ 39,56 miliona EUR. Kao prateću dokumentaciju to preduzeće je dostavilo novi finansijski izvještaj Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada.

Ona je, u odgovoru kojim je Evropski sud obaviješten da pregovori nijesu bili uspješni, ukazala na određene činjenice značajne za donošenje odluke o visini materijalne štete i izgubljene dobiti koju je pretrpilo preduzeće KIPS.

Pavličić je saopštila da su razmotrene su sve relevantne činjenice, naročito dostavljena finansijska dokumentacija, poreski izvještaji i druge okolnosti koje su od značaja za utvrđivanje visine stvarne pretrpljene štete.

Ona je, u skladu s tim, Evropskom sudu ukazala na činjenicu da je preduzeće KIPS planiralo gradnju tržnog centra sa pratećim objektom na Starom Aerodromu u Podgorici, koji je trebalo da počne da radi 2006. godine.

Planirani objekti su, kako je precizirano, podrazumijevali gradnju skladišta površine 1,74 hiljade metara kvadratnih u prvoj fazi, koje je napravljeno 2006. godine, i izgradnju tržnog centra sa administrativnim dijelom, površine 6,13 hiljada metara kvadratnih u drugoj fazi, koji nije izgrađen zbog nedobijanja građevinske dozvole.

S obzirom na to da KIPS nije mogao da gradi tržni centar na inicijalnoj lokaciji, tokom 2007. godine je od organa lokalne samouprave pribavio neophodnu dokumentaciju za gradnju na drugoj lokaciji – Cijevna, površine 6,54 hiljade metara kvadratnih.

Pavličić je kazala da KIPS, usljed povrede Konvencije utvrđene presudom Evropskog suda, nije bio lišen poslovanja i da je nastavio da funkcioniše kao lider na tržištu od 2006. do prošle godine.

„KIPS je, usljed okolnosti koje su dovele do povrede Konvencije, bio onemogućen da ostvaruje profit na teritoriji Glavnog grada Podgorice samo za određeni vremenski period, odnosno do izgradnje i početka poslovanja drugog tržnog centra – TC Cijevna 2008. godine, zbog čega je u pisanom izjašnjenju ukazano da je pravično da se to preduzeće obešteti za izgubljenu dobit samo za period od početka 2006. do kraja 2007. godine“, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju iznos koji je po osnovu materijalne štete tražio KIPS, Pavličić je kazala da traženi troškovi nemaju nikakve uzročno-posljedične veze sa utvrđenom povredom Konvencije, zbog čega je pozvala Evropski sud da ih odbaci u cjelosti kao neosnovane.

Evropski sud je podsjetio da presuda kojom je utvrđena povreda nameće pravnu obavezu državi da prekine kršenje i ispravi posljedice tako što će u mjeri u kojoj je to moguće, situaciju vratiti na stanje kakvo je bilo prije kršenja.

„U glavnoj presudi je utvrđena povreda jer je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odbijen zato što KIPS nije ispunio dva kriterijuma, od kojih se jedan odnosio na dokompletiranje urbanističke parcele kupovinom susjedne u vlasništvu Opštine, koja bi bila pridodata njihovoj i na taj način se formirala jedna, dok se drugi odnosi na plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Evropski sud je, kako je objašnjeno, primijetio da KIPS inicijalno nije planirao izgradnju TC Cijevna, odnosno da je on izgrađen, jer preduzeće nije pribavilo građevinsku dozvolu za gradnju na Starom Aerodromu.

„Kako je TC Cijevna otvoren krajem 2007. godine, Evropski sud je utvrdio da je KIPS pretrpio štetu zbog izgubljene dobiti samo za period 2006. i 2007. godine“, rekla je Pavličić.

U presudi je navedeno i da Evropski sud ne može, komparacijom planiranog i postojećeg tržnog centra, da spekuliše na kojoj bi lokaciji KIPS ostvarivao veći profit, zbog čega je kao polaznu osnovu za procjenu izgubljene dobiti uzeo profit koji ostvaruje TC Cijevna.

„S obzirom na to da je u dostavljenim finansijskim izvještajima, ostvareni profit TC Cijevna varirao iz godine u godinu, Evropski sud je smatrao pravičnim da uzme prosječni iznos kao pretpostavljeni profit po godini, odnosno iznos od 2,27 miliona EUR“, rekla je Pavličić.

Ona je dodala da je Evropski sud odredio da je 4,54 miliona EUR ukupan iznos pretrpljene štete zbog izgubljene dobiti, s obzirom na to da je KIPS trpio štetu samo za dvije godine, 2006. i 2007.

Najčitanije