fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEuro prema dolaru porastao treću sedmicu uzastopno

Euro prema dolaru porastao treću sedmicu uzastopno

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta pala i prošle sedmice, treću zaredom, dok je kurs eura snažno porastao zahvaljujući novim podsticajnim mjerama ekonomiji eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,5 odsto, na 96,85 bodova, blizu najnižeg nivoa u tri mjeseca, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 1,7 odsto, na 1,1290 USD, a u jednom trenutku je dostigao i 1,1380 USD, najviši nivo od 10. marta.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 1,6 odsto, na 109,60 jena (JPY).

Skok kursa eura prema dolaru treću sedmicu zaredom zahvaljuje novim podsticajnim mjerama ekonomiji eurozone, nakon što je sedmicu dana prije Evropska komisija (EK) predložila paket za oporavak ekonomije vrijedan 750 milijardi EUR.

Prethodne sedmice je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da poveća program za kupovinu imovine za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,35 milijardi EUR i da produži njegovo trajanje do kraja juna.

Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sastavu kako bi se podržao oporavak ekonomije.

Podsticaj euru pružila je i odluka njemačkih vlasti o novom paketu pomoći ekonomiji, vrijednom 130 milijardi EUR.

Euro je u takvim okolnostima na kratko dostigao i nove najviše nivoe u pet mjeseci prema švajcarskom franku, i najviše nivoe u 13 mjeseci prema japanskom jenu.

“Kurs eura nastaviće da jača i kretaće se prema 1,20 USD”, rekao je valutni analitičar u Mizuho banci, Peter Chatwell i dodao da je ECB novim odlukama dramatično podstakla zajedničku evropsku valutu.

Sa druge strane, prošle sedmice je pao interes investitora za takozvanim valutama-utočištima, što je posljedica optimizma na finansijskim tržištima u vezi oporavka globalne ekonomije u uslovima daljeg ublažavanja mjera karantina u mnogim zemljama.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se u kineskom, ali i drugim azijskim ekonomijama aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

Posljednji podaci pokazuju i da se evropske i američke ekonomije postupno oporavljaju.

Tako je u petak objavljeno da je u maju broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao za 2,5 miliona, a da je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 odsto na 13,3 odsto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za osam miliona, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 odsto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se ekonomija oporavlja. Ovo je snažan signal da je uticaj koronavirusa na ekonomiju privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je strateg u kompaniji State Street Global Advisors, Michael Arone.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u aprilu bez posla ostalo 20,7 miliona Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele da zapošljavaju nakon što su polovinom maja mnoge savezne države počele postupno da popuštaju restriktivne mjere i ponovo pokreću ekonomske aktivnosti.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...