fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeEU spremna da pomogne Crnoj Gori u rješavanju pitanja duga Kini

EU spremna da pomogne Crnoj Gori u rješavanju pitanja duga Kini

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte, kazala je portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posjete Briselu, 17. marta, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu autoputa Bar-Boljare.

“EK će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga“, rekla je Pisonero za Radio Slobodna Evropa.

Ona je dodala da svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve.

Pisonero je kazala da je EU zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati.

“Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu autoputa, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Ministar finansija Milojko Spajić potvrdio je danas da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona EUR.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...