fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeEU neće ostaviti Crnu Goru da se sama oporavlja

EU neće ostaviti Crnu Goru da se sama oporavlja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska investiciona banka (EIB) je od 2009. investirala 905 miliona EUR u sve sektore crnogorske privrede, što je čini jednim od najvećih multilateralnih investitora u Crnoj Gori.

Menadžer EIB-a za Crnu Goru, Aleksandros Pamnani saopštio je da je teško prognozirati stanje u privredi u ovoj godini zbog pandemije koja još traje, ali poručio je da Evropska unija (EU) neće ostaviti Crnu Goru da se sama oporavlja.

“EIB Grupa je spremna da sarađuje sa Crnom Gorom i osigura da ova država ostvari najveći mogući profit od novog višemilijardskog ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije, ključne inicijative Tima Evropa za Zapadni Balkan”, rekao je Pamnani u intervjuu za Vijesti.

On je ocijenio da se investiciona klima u Crnoj Gori trenutno suočava sa izazovima povezanim sa pandemijom koronavirusa koji su uočljivi u cijeloj Evropi, te da stvaranje pouzdanije, stabilne investicione klime u skladu sa standardima EU treba da ostane prioritet svim zemljama u regionu.

“Dalje reforme na putu ka prijemu u EU će igrati važnu ulogu u periodu nakon krize covid-19, kao i usvajanje novih ekonomskih modela i stvaranje stabilne investicione klime”, naveo je Pamnani.

On je kazao da je EIB jedan od najvećih multilateralnih investitora u zemlji i predstavlja značajan doprinos sveukupnoj podršci koju je EU uputila Crnoj Gori.

“Proteklih godina, podržali smo skoro sve sektore crnogorske privrede – transport, infrastrukturu, obrazovanje i vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Istovremeno smo u velikoj mjeri dali podstrek privatnom sektoru sa preko 60 odsto uloženih investicija u zemlji, koje su bile usmjerene na lokalna mala i srednja preduzeća (MSP)”, naveo je Pamnani.

Investicijama vrijednim 580 miliona EUR u lokalna MSP, i to samo od 2009. godine, pomogli su da se sačuva preko 30 hiljada radnih mjesta širom zemlje.

“EIB ulaganja u transportnu infrastrukturu do danas iznose 250 miliona EUR. Projekti su uključivali izgradnju moderne željeznice i mreže puteva, čime se unapređuje homogenost regiona, a razmjena robe i usluga unutar samog regiona je znatno olakšana i sigurnija”, rekao je Pamnani.

Osim toga, EIB je do sada isplatila 70 miliona EUR za različite projekte na vodovodu i kanalizaciji u zemlji i pomogla u unapređenju sanitarnih uslova kao i pristupa vodi za piće za građane Crne Gore.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...