fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEU ne otplaćuje kredite od trećih strana

EU ne otplaćuje kredite od trećih strana

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati, poručila je portparolka Evropske komsije (EK), Ana Pisonero Hernandez.

Ona je kazala da će EU podrška održivim investicijama doprinijeti cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana, prenosi portal RTCG.

“EU je ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu”, kazala je Pisonero.

Ona je navela da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, kazala je Pisonero.

Ona je poručila da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

“Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, navela je Pisonero.

Ona je dodala da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Najčitanije