fbpx
NaslovnicaMINA BusinesseTrust platforma donosi benefite svim segmentima društva

eTrust platforma donosi benefite svim segmentima društva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Platforma za usluge Crnogorskog Telekoma, eTrust, koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim standardima sigurnosti, vodiće društvo u pravcu digitalizacije i omogućiti benefite građanima, privredi, javnoj upravi i životnoj sredini.

Predstavnci kompanije danas su na konferenciji za novinare predstavili nove servise – eTrust Potpis, eTrust Pečat, eTrust Vremenski pečat i eTrust Verifikaciju.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu, Dušan Banović, rekao je da se prethodnih dana dosta slušalo o digitalnoj transformaciji zemlje i regiona Zapadnog Balkana.

On je dodao da Crnogorski Telekom, kao tehnološki lider koji prati sve inovativne trendove u industriji, uvijek nastoji da pruži konkretne usluge i rješenja.

„Crnogorski Telekom je odlučio da se aktivira na polju usluga od povjerenja i danas smo kvalifikovani pružalac usluga od povjerenja u skladu sa svom zakonskom regulativom u domenu elektronskog identiteta i elektronskog potpisa”, naveo je Banović, prenosi PR Centar.

Telekom je, da bi to bilo moguće, implementirao eTrust platformu koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim nacionalnim i međunarodnim standardima sigurnosti.

“Ono što je bitno je da kroz servise elektronskog potpisa, elektronskog i vremenskog pečata, kao i verifkacije validnosti elektronskih dokumenata, omogućimo sve ovo na jednom mjestu“, rekao je Banović.

U pitanju je, kako je objasnio, živi sistem koji će pratiti nove zahtjeve korisnika, razvoj tehnologije, kao i sve promjene u zakonskoj i pravnoj normativi.

„Ova platforma je nešto što će u budućnosti voditi društvo u pravcu digitalizacije. Korišćenje je lako, moguće je sa svih platformi – računara, mobilnog telefona, tableta, a kada je u pitanju sigurnost tu poštujemo sve i nacionalne i međunarodne standarde. Tako da možemo reći da je ovo siguran, lak i moderan način funkcionisanja“, smatrae Banović.

On je dodao da eTrust omogućava benefite svim segmentima društva i predstavlja veliku šansu za privredu i javnu upravu da unaprijede način poslovanja, međusobnu i komunikaciju sa svim pojedincima i kompanijama i uštede resurse.

Rukovoditeljka Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Telekomu, Tanja Bokan, objasnila je da je eTrust potpis zapravo potpis u digitalnom svijetu.

„Ono što je svojeručni potpis u papirnom svijetu, eTrust potpis nam omogućava u digitalnom. Elektronski dokumenti koji se potpišu sa elektronskim potpisom imaju istu zakonsku vrijednost. Sve isto vrijedi i za ePečat, dok je eTrust Vremenski pečat nova usluga koji služi da se ovjeri određeni elektronski dokument. Dakle, eTrust Vremenski pečat vam garantuje da je elektronski dokument zaista postojao u određenom vremenu. Dodatna uloga elektronskog vremenskog pečata je da produžava validnost digitalno potpisanih dokumenata“, kazala je Bokan.

Potpuno nova usluga je, kako je navela, i eTrust verifikacija, koja omogućava da se provjeri da li je elektronski dokument koji se dobije valjano elektronski potpisan.

„Registracija će se obavljati online, podnošenjem zahtjeva. Onda ide proces verifikacije dokumenata, lične identifikacije i dolazite do svog eTrust korisničkog naloga i do svog prvog elektronskog potpisa. eTrust korisnički nalog ostaje aktivan i nema nikakve ugovorne obaveze. Ako se ukaže potreba da elektronski potpisuje, osoba može putem portala da kupi naš komercijalni paket za fizička lica – eTrust standard paket koji sadrži 100 transakcija i važi godinu. Njegova cijena je 19,9 EUR godišnje“, rekla je Bokan.

Usluga će komercijalno biti dostupna od srijede i od tada će zaintersovani moći da podnesu zahtjev za registraciju.

Građani koji se registruju dobiće deset besplatnih eTrust akcija (potpisa ili verifikacija), koji će biti validni narednih šest mjeseci.

Bokan je dodala da je Crnogorski Telekom krenuo i u proces interne digitalizacije, te da će i zaposleni i korisnici moći da koriste eTrust usluge.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...