fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste banci Hrvatska Fitch dodijelio rejting BBB+

Erste banci Hrvatska Fitch dodijelio rejting BBB+

Zagreb, (MINA-BUSINESS) – Međunarodna bonitetna agencija, Fitch Ratings, dodijelila je Erste banci u Hrvatskoj, koja je vlasnik 100 odsto akcijskog kapitala crnogorske, rejting BBB+, sa stabilnim izgledima za dugoročno zaduživanje.

“Riječ je o rejtingu u investicionom razredu, dva nivoa iznad onoga koji trenutno ima Hrvatska, a koji ujedno predstavlja i najvišu ocjenu koju ima neka banka na hrvatskom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Takozvani standalone Viability rejting (VR) Erste banke istovremeno je ocijenjen kao bb.

Iz banke su rekli da dodijeljeni rejting odražava snažni nivo podrške vlasnika, matične Erste grupe, koja je utemeljena u strateškoj orjentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i u načelu regionu centralne i istočne Evrope.

“Istovremeno, kreditni rejting Erste banke u Hrvatskoj limitiran je takozvanim Croatian Country Ceilingom, te se naglašava da bi, u situaciji nepostojanja te granice, bio pozicioniran na samo jedan nivo ispod onog koji ima Erste Grupa”, navodi se u saopštenju.

Ocjenu takozvane standalone pozicije Erste banke u Hrvatskoj (VR) podržava kvalitetno franšizno poslovanje na hrvatskom tržištu, promišljeno upravljanje politikama rizika, snažna kapitalna pozicija, stabilan nivo likvidnosti, kao i čvrsta depozitna baza kao primarni izvor finansiranja.

S druge strane, opšti izazovi poslovanja na hrvatskom tržištu, orjentacija na SME segment i potrošačko kreditiranje, prema ocjeni Fitcha, mogu da ispolje određene rizike u situaciji usporavanja dinamike privredne aktivnosti.

Predsjednik uprave Erste banke Hrvatska, Christoph Schoefboeck, kazao je da ih raduje činjenica da je ispravnost i dugoročna održivost njihovog poslovnog modela dodatno potvrđena ocjenom jedne od najrenomiranijih svjetskih bonitetnih kuća.

“Trenutno najviši rejting koji ima neka banka u Hrvatskoj, iskaz je povjerenja koji u velikoj mjeri osnažuje poziciju Erste banke kao kvalitetnog partnera građanima, kompanijama, ali i hrvatskoj ekonomiji u cjelini”, smatra Schoefboeck.

To, kako je rekao, dobija dodatnu dimenziju u okolnostima kada se na globalnim nivoima, pa tako i u Hrvatskoj, svi suočavaju sa izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, koji će imati određene implikacije na privredna kretanja i zahtijevati koordinisani pristup svih učesnika na tržištu, pri čemu će uloga finansijskih institucija biti od velike važnosti.

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...