fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEpidemija ugrozila održivost poslovanja frizera i kozmetičara

Epidemija ugrozila održivost poslovanja frizera i kozmetičara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Epidemija koronavirusa ugrozila je održivost privrednika iz djelatnosti frizerskih i kozmetičarskih usluga, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG) i dodali da bi nadležni državni organi trebalo da im pruže adekvatnu podršku.

Iz Odbora za frizerske i kozmetičke usluge, koji djeluje u okviru UPCG, saopšteno je da pad prometa, usljed epidemije, privrednike iz te djelatnosti stavlja na listu ugroženih, čija je održivost u velikoj mjeri dovedena u pitanje.

„S tim u vezi, Odbor očekuje da će nadležni državni organi sagledati situaciju u kojoj se preduzeća iz ove djelatnosti nalaze i pružiti im adekvatnu podršku koja će omogućiti da se sačuvaju i preduzeća i radna mjesta zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, nakon formalnog osnivanja, na sjednici Odbora postavljeni su prioriteti djelovanja, u skladu sa sagledanim problemima sa kojima se privrednici iz te djelatnosti suočavaju u praksi.

„Tom prilikom iskazana je i spremnost da se u partnerskom odnosu sa nadležnim organima otvori dijalog koji će za cilj imati rješavanje nepovoljnih okolnosti koje u značajnoj mjeri ugrožavaju poslovanje naših privrednih subjekata“, navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su naveli da se radi o dugogodišnjim problemima koji se tiču sive ekonomije i nelojalne konkurencije, neuređenosti tržišta i problematičnog poreskog tretmana, a koji su dodatno kulminirali u okolnostima epidemije koronavirusa.

„Procjene su da se svega 50 odsto privrednih aktivnosti u ovoj djelatnosti realizuje na regularan i zakonit način, što bi značilo da je udio sive ekonomije na tržištu u kojem poslujemo na nivou od dramatičnih 50 odsto“, poručili su iz Odbora.

Na taj način, kako su naveli, evidentna je situacija u kojoj gubi zdrav biznis i državni budžet, a podstiče se nekontrolisano i nezakonito ponašanje na tržištu.

Članovi Odbora smatraju da dodatno obeshrabruje inertnost nadležnih organa kod kojih se, osim deklarativne, ne vidi suštinska riješenost da se taj gorući problem stavi pod kontrolu.

„Odbor smatra da je potrebno da se adekvatnim odlukama prate politike koje se prema toj djelatnosti sprovode u razvijenim evropskim zemljama, imajući u vidu strateško opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, zaključili su iz Odbora.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...