fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG planira da se zaduži 50 miliona EUR

EPCG planira da se zaduži 50 miliona EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) namjerava da se ove godine zaduži 50 miliona EUR kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi održala likvidnost u očekivanoj lošoj poslovnoj godini, iako u crnogorskim bankama čuva depozite vrijedne 88 miliona EUR.

Takođe, većina profita od 38,9 miliona EUR ostaje neraspoređena, pišu Vijesti.

„Kao posljedica najviše novih taksi za ugljen-dioksid, lošije hidrologije i manje potrošnje usljed koronavirusa, u ovoj godini se očekuje niži rezultat od planiranog. U cilju obezbjeđivanja likvidnosti u narednom periodu EPCG je aplicirala za kredit kod EBRD u iznosu od 50 miliona EUR, a uskoro se očekuje potpisivanje ugovora“, navodi se u konsolidovanom izvještaju EPCG grupe.

Grupi, pored EPCG, pripadaju Rudnik uglja, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Zeta Energy i beogradsko preduzeće EPCG. Grupa ima dugoročne depozite u bankama od 16 miliona EUR, kao i kratkoročne od 71,9 miliona EUR.

Od dugoročnih depozita EPCG osam miliona drži u Erste banci, a po četiri miliona u Prvoj i Societe Generale banci.

Kratkoročni depoziti u Prvoj banci iznose 35,63 miliona, Societe Generale 14,5 miliona, Addiko sedam miliona, Erste 5,8 miliona, Hipotekarnoj, Ziraat i Komercijalnoj po tri miliona, a u Novoj dva miliona.

Grupa kompanije EPCG ostvarila je prošle godine neto dobit od 38,9 miliona EUR, što je 32 odsto manje nego 2018. godine.

Najčitanije