fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG ostvarila dobit od 2,2 miliona EUR

EPCG ostvarila dobit od 2,2 miliona EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 2,2 miliona EUR, dok su ukupni prihodi iznosili 218,7 miliona EUR, saopšteno je iz kompanije.

Kompanija je, prema riječima njenih predstavnika, tokom devet mjeseci poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, uslijed posljedica pandemije Covid-19.

„Novi koronavirus usporio je ekonomiju i negativno uticao na energetski sektor, gdje je došlo do pada potrošnje električne energije i nestabilnosti berzanskog trgovanja”, navodi se u saopštenju.

Poslovni prihodi EPCG su u prvih devet mjeseci iznosili 218,74 miliona EUR, što je 24,2 miliona EUR manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni rashodi su iznosili 220 miliona EUR, što je 8,5 miliona EUR manje u odnosu na prošlu godinu.

Na rezultate poslovanja, kako su dodali iz EPCG, uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvih devet mjeseci.

“Deficit pаdаvinа značajno je uticao na poslovni rezultat kompanije. I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, jedan od glavnih faktora lošijeg rezultata u odnosu na prethodnu godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrologije“, objasnili su iz EPCG.

Hidroelektrana (HE) Perućica je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila proizvodnju od 347,05 hiljada megavat sati (MWh), što je 33 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.

HE Piva je u prvih devet mjeseci ostvarila proizvodnju od 449,18 hiljada MWh, 16 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Iz EPCG su saopštili da su tokom prvih devet mjeseci ostvarili manje prihode od prodaje električne energije distributivnim potrošačima.

„U prvih devet mjeseci distributivna potrošnja je iznosila 1,63 hiljade gigavat sati (GWh), odnosno devet odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je doprinijelo manjim prihodima za 14,16 miliona EUR“, precizirali su iz EPCG.

Dodatni trošak u odnosu na isti period prošle godine EPCG je imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou.

„U prvih devet mjeseci EPCG je imala dodatni trošak po osnovu emisionih kredita ugljen-dioksida (CO2) kao i uvećane troškove akcize na ugalj u iznosu većem od osam miliona EUR“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da su, kao društveno odgovorna kompanija, a usljed negativnog uticaja pandemije, u ovom periodu dodatno subvencionisali skoro 20 hiljada domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, u iznosu od 1,55 miliona EUR.

„Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova, investicioni ciklus kompanije sprovodi se za sada nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori”, zaključili su iz EPCG.

Najčitanije