fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergija i zdravstveni turizam imaju potencijal za ekonomski rast Crne Gore

Energija i zdravstveni turizam imaju potencijal za ekonomski rast Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast Crne Gore, ocijenila je ministarka nauke Sanja Damjanović na konferenciji Zeleni dani 2020.

Ona je u okviru panela Inovacije za budućnost, ukazala na značaj Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora kao prva država van Evropske unije (EU) usvojila prošle godine.

„Crna Gora prepoznata je kao regionalni Green Hub sa visokim nivoom korišćenja i potencijala za obnovljive izvore energije i mineralnih sirovina na principima kružne ekonomije i održive životne sredine”, kazala je Damjanović.

Dvodnevna konferencija Zeleni dani 2020, koju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje on-lajn u saradnji s Vladom i Privrednom komorom (PKCG), počela je danas kroz seriju on-lajn razgovora.

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da su učesnici razgovarali o dinamici nastalih promjena podstaknute tehnološkim napretkom, ali i uticaju inovacija i ulaganja u ustraživanje i razvoj na konkurentnost i ekonomski rast zemlje.

Damjanović je kazala da jačanje organske poljoprivrede i korišćenje savremenih tehnologija za tradicionalne poljoprivredne proizvode stavljaju organsku i autohtonu hranu na vrhu crnogorskih inovacijskih ciljeva.

Pored energije i održive poljoprivrede jedan od prioriteta je i zdravstveni turizam gdje Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, zahvaljujući tradiciji, resursima ali i ljudskim kapacitetima.

Osim renomiranog Instituta “Simo Milošević” u Igalu, koji ima 70-ogodišnju tradiciju, Damjanović je ukazala na značajnu ulogu drugih medicinskih kapaciteta, kao što su bolnica Meljine u Herceg Novom i centri za liječenje u Risnu i Ulcinju, koji predstavljaju veliki potencijal za prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Ona se tokom prezentacije osvrnula i na regionalni projekat SEEIIST koji je u liniji sa jednom od misija narednog okvirnog programa za nauku i inovacije – HorizonEurope.

“Taj strateški projekat predstavlja prvu zelenu infrastrukturu za kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koja danas predstavlja najmoderniji i najefikasniji metod liječenja velikog broja tumora”, dodala je Damjanović.

Takav način tretiranja kancera primjenjuje 12 instituta u svijetu, a samo četiri na tlu Evrope.

“Ovo je jedinstvena prilika za naš region koju trebamo i moramo iskorititi, a ujedno i dodatna vrijednost Evropi s obzirom da se radi o tehnološki naprednijem dizajnu”, poručila je Damjanović.

Cilj konferencije je da se tokom dvodnevnih razgovora povežu pokretači promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti.

Najčitanije