fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetski sektora da nađe rješenje za TE

Energetski sektora da nađe rješenje za TE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici energetskog sektora trebalo bi da prestanu sa dnevnim medijskim prepucavanjima i pronađu riješenje za pljevaljsku Termoelektranu (TE), saopštili su iz nevladine organizacije (NVO) Green Home.

“Predlažemo vam da za početak sjednete za isti sto i ponudite građanima Crne Gore dugoročna rješenja, kojima ćemo kao društvo prevazići situaciju u kojoj smo se našli višegodišnjom nebrigom i odlaganjem prioritetnih stvari“, navodi se u saopštenju Green Home-a.

Oni su dodali da su u toj NVO zatečeni brojnim saopštenjima predstavnika energetskog sektora u Crnoj Gori, koja su tokom prethodnih dana obasipala medije.

„Ne umanjujući kompleksnost i složenost trenutne situacije i cjelokupnog procesa energetske i pravedne tranzicije, sa kojom se kao društvo suočavama na putu evropskih integracija, ipak moramo da reagujemo na fenomen međuinstitucionalnog nerazumijevanja i odsustva zajedničkog djelovanja na rješavanju problema u ovom sektoru“, kazali su iz Green Home-a.

Oni su saopštili da nijesu primijetili da su se predstavnici energetskog sektora tokom ekonomsko-tehničkih opservacija referencirali na ljudske gubitke, koji su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori procijenjeni na 250 prijevremenih smrti i 140 prijema u bolnicu uslijed prekomjernog zagađenja vazduha na godišnjem nivou.

„Pljevlja kao energetski centar Crne Gore obezbjeđuju energetsku i ekonomsku sigurnost našem društvu. Međutim, taj grad polako postaje mjesto sa rekordnim trendom napuštanja mladih osoba i poražavajuće niskim upisom djece u osnovne škole, do čega sigurno nije dovela ekonomska sigurnost koju pruža rudarsko-energetski kompleks“, rekli su iz Green Home-a.

Oni smatraju da je, u cilju pronalaženja najboljih rješenja, neophodno donijeti sistematsku i održivu strategiju budućih koraka. Model za postizanje tog cilja je, kako su naveli, otvoreni dijalog između institucija, stručne zajednice, građana i civilnog sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije