fbpx
NaslovnicaMINA BusinessElektronske mreže stabilno funkcionisale tokom vanrednih okolnosti

Elektronske mreže stabilno funkcionisale tokom vanrednih okolnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stabilnost funkcionisanja elektronskih komunikacionih mreža i usluga tokom pandemije koronavirusa potvrda je uspješnosti poslovanja operatora, kao i rezultat predvidivog i stabilnog regulatornog okvira u tom sektoru, ocijenjeno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su, povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, koji se obilježava 17. maja, saopštili da su elektronske komunikacione mreže i usluge imale izuzetno značajnu ulogu tokom pandemije koronavirusa.

“Obezbijeđeno je nesmetano i kontinuirano funkcionisanje brojnih postojećih, kao i novih e-usluga, te integritet i neprekidnost funkcionisanja mreža u uslovima izrazito povećanog saobraćaja i zahtjeva korisnika za dodatnim kapacitetima i većim brzinama prenosa”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Neprekidnost funkcionisanja mreže pokazala se, kako se dodaje, neophodnom za rad od kuće, e-učenje i sprovođenje obrazovnih programa na daljinu, elektronsko plaćanje, e-trgovinu, ali i za mnoge druge aspekte povećane komunikacije putem društvenih mreža.

U EKIP-u su rekli da stabilnost funkcionisanja elektronskih komunikacionih mreža i usluga pod tako vanrednim okolnostima samo je još jedna potvrda uspješnosti poslovanja operatora i njihovih kontinuiranih investicija u visoka tehnološka rješenja sa jedne strane, te stručnosti i odgovornosti zaposlenih u sektoru elektronskih komunikacija, sa druge strane, koji su, između ostalog, rezultat predvidivog i stabilnog regulatornog okvira i kvalitetne politike razvoja sektora elektronskih komunikacija.

“U Crnoj Gori se primjenjuju najsavremenije tehnologije za pružanje elektronskih komunikacionih usluga, dok njihovom ponudom i nivoom razvoja idemo u korak sa razvijenim državama”, podsjetili su iz EKIP-a.

Uz promovisanje zajedničkih iskustava i primjenu najbolje prakse, kao i blagovremeno Vladino usvajanje primjenjivih politika razvoja elektronskih komunikacija, u okvirima predvidive, razvijene i harmonizovane regulatorne politike EKIP-a, shodno njenim nadležnostima, nastavlja se razvoj tržišta elektronskih komunikacija, uz praćenje potreba korisnika za kvalitetnim i pouzdanim korišćenjem elektronskih komunikacionih usluga.

“Trend povećanja broja korisnika elektronskih komunikacionih usluga prisutan je u Crnoj Gori i tokom prethodne godine, sa značajnim razvojem pristupnih mreža nove generacije (NGA), te rastom broja priključaka na elektronske komunikacione mreže, naročito fiksnog širokopojasnog pristupa, kao i brzine pristupa internetu, o čemu svjedoči i statistika”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su podsjetili da je na kraju prošle godine, broj fiksnih pretplatničkih linija iznosio 188,18 hiljada, što je 8,85 odsto više u odnosu na 2018. Takođe, broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori je na kraju prošle godine iznosio 1,15 miliona, 1,46 odsto više u poređenju sa 2018.

“Broj priključaka za distribuciju TV programa, odnosno AVM sadržaja, na kraju prošle godine je iznosio 246,72 hiljade. U odnosu na kraj 2018, broj priključaka usluga distribucije AVM sadržaja putem različitih platformi (KDS/IPTV/DTH/DVB-T2), uvećan je 7,79 odsto”, navodi se u saopštenju.

Na kraju prošle godine broj korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa je iznosio 178,59 hiljada, pokazujući trend rasta 13,19 odsto u odnosu na godinu ranije. Broj korisnika koji su pristupili internetu putem optike se u toku prošle godine povećao 32,77 odsto u odnosu na 2018, na 63,11 hiljada korisnika FTTx priključaka.

“Uz trend rasta broja pretplatnika, posebno je značajan razvoj pristupnih mreža nove generacije takozvanih Next Generation Access (NGA) mreža, koje omogućavaju širokopojasni pristup brzinama većim od 30 megabita po sekundi (Mb/s). Na kraju prošle godine 80,32 odsto domaćinstava u Crnoj Gori je bilo pokriveno NGA pristupnim mrežama (FTTH/B, HFC/DOCSIS 3.0 i VDSL)”, precizirali su iz EKIP-a.

Oni su rekli da je potrebno istaći razvoj optičkih pristupnih mreža /Fiber To The Home/Building/ (FTTH/B), što je evidentno kroz broj instaliranih FTTH/B priključaka, koji je na kraju prošle godine iznosio 158,91 hiljada i time bio 33,49 odsto veći u odnosu na uporedni period.

Pokrivenost NGA mrežama, a u okviru njih i FTTH/B pristupnim mrežama, u odnosu na broj domaćinstava u Crnoj Gori, iznad je prosjeka u Evropskoj uniji (EU).

“Kompozitna pokrivenost stanovništva Crne Gore signalom mobilnih mreža na kraju prošle godine je iznosila oko 99 odsto za GSM tehnologiju, odnosno 2G, oko 98 odsto za UMTS tehnologiju odnosno 3G i oko 98,5 odsto za LTE tehnologiju ili 4G”, precizirali su iz EKIP-a.

Prema mjerenjima parametara kvaliteta usluge u mobilnim mrežama, koje je Agencija sprovela krajem prošle godine, u mrežama sva tri mobilna operatora, prosječna brzina prenosa podataka u urbanim oblastima je iznosila preko 15 Mb/s prema korisniku, a od korisnika preko 20 Mb/s.

“Broj korisnika koji su pristupili internetu preko mobilnih mreža, tokom decembra prošle godine iznosio je 505,54 hiljade i veći je 9,42 odsto u odnosu na decembar 2018”, podsjetili su iz EKIP-a.

Ukupan internet saobraćaj koji su ostvarili korisnici u fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama tokom prošle godine je iznosio 225,94 PB, što je 35 odsto više u odnosu na uporedni period.

Elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori pružaju 34 operatora.

Iz EKIP-a su podsjetili na visok nivo ulaganja u taj sektor, koja su operatori u Crnoj Gori realizovali tokom posljednjih godina.

“Tako je 2015. godine nivo investicija iznosio 51,6 miliona EUR, tokom 2016. je iznosio 116,4 miliona EURm odnosno 50,8 odsto ukupnih prihoda sektora, dok su 2017. godine operatori uložili 101 milion EUR”, podsjetili su iz EKIP-a.

Operatori su u 2018. godini uložili 91,5 miliona EUR, dok je u prošloj godini u sektor elektronskih komunikacija investirano oko 78,66 miliona EUR.

“Višegodišnjim visokim nivoom investiranja utvrđuje se dalji stabilan razvoj elektronskih komunikacionih mreža i tehnološkog napretka, dok raznoliko, konkurentno i dinamično tržište elektronskih komunikacionih usluga može samo doprinijeti budućem razvoju pouzdanih i efikasnih komunikacionih mreža”, smatraju u EKIP-u.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) proslavlja se 17. maja jer je tog datuma 1865. godine, 20 evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Od 1969. godine taj datum se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, a od 2007. godine kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, ITU je istakao temu pod nazivom Povezivanje do 2030. godine: Informaciono komunikacione tehnologije za ciljeve održivog razvoja.

Tokom obilježavanja ovog značajnog datuma, ITU će zainteresovanu javnost i subjekte podsjetiti o doprinosu koji su informaciono komunikacione tehnologije (ICT) ostvarile u napretku informacionog društva i predstaviti Agendu Povezivanja do 2030. godine za globalni razvoj telekomunikacija/ICT-a.

“Nezaobilazno je ovom prilikom pomenuti napredak koji je tehnologija postigla u tranziciji ka pametnom i održivom razvoju, sa akcentom na iznalaženju specifičnih ICT rješenja i praćenju posljednjih trendova u kontekstu podspješivanja održivosti ekonomije, životne sredine i društva, imajući u vidu pet strateških ciljeva Agende: razvoj, sveobuhvatnost, održivost, inovacije i partnerstvo”, zaključuje se u saopštenju EKIP-a.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...