fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomski rast Crne Gore daleko iznad austrijskog

Ekonomski rast Crne Gore daleko iznad austrijskog

Podgorica, Beč, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski rast Crne Gore je daleko iznad austrijskog, saopštio je kancelar Austrije Sebastian Kurz, i dodao da su bilateralni odnosi dvije države dobri i da vidi mogućnosti za dalji razvoj posebno u ekonomiji.

Kurz je crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, na sastanku u Beču, čestitao na pozitivnom razvoju Crne Gore.

„U Crnoj Gori imamo skoro pet odsto ekonomskog rasta prošle godine i najvjerovatnije četiri odsto ove. To su puno veće brojke i vrlo pozitivni izgledi za ekonomski rast, što je zaista optimistično za Crnu Goru, a i za region. Vaš ekonomski rast je daleko iznad našeg”, poručio je Kurz.

Kurz je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, rekao i da u Austriji živi mnogo Crnogoraca koji daju značajan doprinos austrijskom društvu.

On je podsjetio na vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom – dobru političku povezanost i veliki ekonomski potencijal.

“Austrija je jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori i vidimo ovdje, takođe, odličan potencijal i mnogo mogućnosti za ekonomsku razmjenu, ali i za dodatne investicije u Crnoj Gori“, rekao je Kurz na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u Saveznom kancelarijatu nakon zvaničnih razgovora.

On je govorio i o napretku koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih integracija i ocijenio posebno značajnim nastavak jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i borbe za slobodu štampe.

Marković i Kurz su se složili da su bilateralni odnosi dvije države dobri i da vide mogućnosti za dalji razvoj posebno u ekonomiji.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što boravi u Beču, u prvoj zvaničnoj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Austriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

“Nakon više susreta u posljednje vrijeme, drago mi je da smo se ponovo sreli ovdje i nastavili dijalog o daljoj saradnji i dosadašnjim rezultatima u odnosima Crne Gore i Austrije. Crna Gora veoma cijeni ulogu Austrije, kao i kancelara lično, na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Marković.

Najčitanije