fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomske reforme priprema 59 stručnjaka

Ekonomske reforme priprema 59 stručnjaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tim od 59 stručnjaka pripremaće program ekonomskih reformi za Crnu Goru od naredne do 2023. godine, piše Pobjeda.

Na čelu tima, koji je formirala Vlada, je kordinatorka Bojana Bošković iz Ministarstva finansija, a njen zamjenik je Ljubo Knežević iz kabineta premijera.

U timu su stručnjaci iz skoro svih resora, a ostavljena je mogućnost da se angažuju i druge stručne osobe.

Program reformi treba da bude završen i dostavljen Vladi do 14. januara naredne godine, a potom i Evropskoj komisiji (EK) do 31. januara.

“Zadužuju se koordinator i njegov zamjenik, koordinatori i potkoordinatori poglavlja, kao i svi ostali članovi radnog tima, da pristupe izradi programa reformi u skladu sa razvojnim prioritetima definisanim u Pravcima razvoja države i sektorskim strategijama, kao i preporukama i smjernicama EK”, navedeno je u zaključku Vlade.

Izbijanje pandemije Covid-19, kako se ocjenjuje, imalo je snažan uticaj na različite oblasti ekonomije, ograničavajući rast i predstavljajući značajne izazove socijalnim i zdravstvenim sistemima.

Kako je objašnjeno, prve mjere za prevazilaženje krize već su se odrazile na smjernice politike koje su usvojene na ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU, Zapadnog Balkana i Turske u maju ove godine.

“Zato će program ekonomskih reformi do 2023. godine morati da se fokusira na oporavak nakon Covid-19, integrišući srednjoročne reforme koje ovaj oporavak čine održivim, kao i da grade ekonomsku otpornost u skladu sa zelenim, digitalnim i pravednim prioritetima EU”, zaključili su iz Vlade.

Program treba da definiše prioritete ekonomske politike.

Zadatak tima je da pripremi sveukupni okvir srednjoročne ekonomske politike i postavi ciljeve, pripremi analizu makroekonomskog okvira, potencijalnog output-a i projekciju makroekonomskih indikatora na osnovu očekivanja u međunarodnom okruženju i trendova u Crnoj Gori, pripremi analizu održivosti javnih finansija na osnovama fiskalne politike i postavljenih fiskalnih ciljeva.

“Treba da pripremi i set mjera u okviru strukturnih reformi i obavi procjenu primarnog fiskalnog i po mogućnosti šireg makroekonomskog uticaja predloženih mjera u okviru strukturnih reformi”, navodi se u dokumentu.

Takođe je neophodno da se organizuje javna rasprava o nacrtu programa ekonomskih reformi, pripremi izvještaj o sprovođenju mjera i dostavi Savjetu za konkurentnost i Vladi na razmatranje. Neophodno je i učešće u pripremi ministarskog sastanka zemalja članica kandidata za članstvo u EU.

“Od investicija u turizam, energetiku, poljoprivredu i industriju, i izvoza proizvoda i usluga iz ovih sektora, dominantno zavisi dalji rast i razvoj crnogorske ekonomije”, ocijenili su iz Vlade.

Uz dinamiziranje ekonomskog rasta, neophodno je postići njegovu održivost i inkluzivnosti, odnosno potrebno je dalje povećavati učešće onih sektora koji otvaraju nova kvalitetna radna mjesta, kako bi se doprinijelo većoj zaposlenosti, odnosno poboljšanju kvaliteta života građana.

Najčitanije