fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija u prvom kvartalu porasla tri odsto

Ekonomija u prvom kvartalu porasla tri odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosila je tri odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u prvom kvartalu iznosio 876,5 miliona EUR.

“U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 40 miliona EUR, u odnosu na isti kvartal prošle godine”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je nominalna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu iznosila 4,4 odsto.

Radojević je saopštila da je u prvom kvartalu ove godine najznačajniji rast zabilježen u turizmu, 38 odsto kada su u pitanju dolasci turista i 22,4 odsto kada su u pitanju noćenja.

“Po tom osnovu prihodi od turizma povećani su u prvom kvartalu osam odsto i prema podacima Centralne banke iznosili su 47,3 miliona EUR”, kazala je Radojević.

Prema njenim riječima, značajan rast u prvom kvartalu je zabilježen u sektoru usluga – 20,3 odsto u hotelima i restoranima, deset odsto u saobraćaju, 7,9 odsto u sektoru informisanja i komunikacija i 5,5 odsto u trgovini na malo.

“Mjereno vrijednošću izvršenih građevinskih radova, građevinarstvo je zabilježilo rast od 12,4 odsto”, precizirala je Radojević.

Ona je dodala da je pozitivan trend proizvodnje u prvom kvartalu evidentan i u sektoru poljoprivrede.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva povećan je jedan odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal.

“Pad proizvodnje u prvom kvartalu ove godine, najviše zbog sezonskog uticaja, zabilježen je u sektoru industrijske proizvodnje u iznosu od 14,4 odsto”, rekla je Radojević.

Ona je navela da je, posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, lična potrošnja najviše doprinijela rastu ekonomske aktivnosti.

“Lična potrošnja je u prvom kvartalu rasla po stopi od 5,1 odsto”, dodala je Radojević.

Ona je kazala da su neto strane direktne investcije prema podacima CBCG povećane u prvom kvartalu 62,9 odsto ili za 32 miliona EUR.

“Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama u prvom kvartalu dolazi od naplaćenih poreza, poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i carina. Prema podacima Ministarstva finansija, u prvom kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 187 miliona EUR, što je 13 odsto više u odnosu na uporedni period”, precizirala je Radojević.

Ona je podsjetila i da tržište rada u prvom kvartalu prema Anketi o radnoj snazi bilježi pozitivna kretanja.

Pomoćnica direktorice, Branka Šušić Radovanović, rekla je da je BDP u tekućim cijenama za prvi kvartal iznosio 876 miliona EUR, a u stalnim 865 miliona EUR.

“Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, finalna potrošnja, koja obuhvata ličnu potrošnju domaćinstava i državnu, nominalno je porasla 4,2 odsto”, rekla je Šušić Radovanović

Prema njenim riječima, bruto investicije su zabilježile nominalni rast od 1,6 odsto, dok je izvoz robe i usluga nominalno porastao 12,8 odsto, a uvoz sedam odsto.

“Ako posmatramo apsolutne pokazatelje, bruto investicije u osnovna sredstava porasle su oko 4,5 miliona EUR”, navela je Šušić Radovanović.

U tekućim cijenama najveće učešće u strukturi BDP-a u prvom kvartalu imala je finalna potrošnja od 108,1 odsto, dok su bruto investicije u osnovna sredstva učestvovale sa 31,8 odsto, a izvoz robe i usluga od 31,5 odsto.

Najčitanije