fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐurović: MA bi opstao uz primjenu Zakona o konsolidaciji

Đurović: MA bi opstao uz primjenu Zakona o konsolidaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluka Vlade o zatvaranju Montenegro Airlines (MA) je najgora moguća po tu kompaniju, građane, turističku i ukupnu privredu, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović i dodala da je samo trebalo u potpunosti implementirati Zakon o konsolidaciji tog avio-prevoznika.

Đurović je u intervjuu Pobjedi kazala da je samo trebalo implementirati Zakon i ta avio-kompanija bi bila konsolidovana i spremna za sljedeću turističku sezonu, s obzirom da turizam i povezane djelatnosti donose četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore.

“MA je pravi crnogorski brend i ambasador Crne Gore na evropskom i svjetskom nebu”, saopštila je Đurović koja je i nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija.

Ona smatra da postoji više dobrih rješenja kojima bi se omogućio opstanak nacionalnog avio-prevoznika kao što su striktna implementacija Zakona o konsolidaciji MA, restrukturiranje kompanije, njeno spajanje sa Aerodromima Crne Gore, uvođenje novih akcionara i joint venture ugovor o zajedničkom ulaganju sa renomiranim stranim partnerom iz avio ili turističke industrije.

“Smatram da je odluka Vlade preuranjena i donijeta na brzinu, imajući u vidu značaj i složenost problema sa kojim se trebalo mnogo stručnije i ozbiljnije pozabaviti. Smatram da je Vlada trebala da formira stručni tim sastavljen od predstavnika svih struka koji je trebalo da u predviđenom roku, a na osnovu analize ekonomske opravdanosti validnosti određenih modela, pripremi prijedlog rješenja za Vladu”, rekla je Đurović.

Đurović tvrdi da Zakon o konsolidaciji MA nije bio u obavezi da bude usklađen sa pravilima Evropske komisije (EK) o zaštiti konkurencije i državnoj pomoći, jer se tim aktom, kojim je bilo predviđeno ulaganje od 155 miliona EUR u MA, ne tretira državna pomoć i nije zasnovan na Zakonu o kontroli državne pomoći.

Ona je objasnila da država u ovom slučaju ništa ne poklanja, već ulaže u nešto što je od koristi državi, građanima i ekonomiji Crne Gore.

Đurović smatra i da je Agencija za zaštitu konkurencije trebalo da se oglasi nenadležnom za davanje mišljenja vezano za Zakon o konsolidaciji MA.

Najčitanije