fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: EU ostaje uz Crnu Goru

Đurović: EU ostaje uz Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Paket podrške privredi, koji je Vlada predložila, uvešće državu u restrukturiranje javnih finansija i rast zaduženosti, ali je to cijena koja se mora platiti, saopštila je profesorica Ekonomskog fakulteta, Gordana Đurović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG kazala i da u vremenu koronavirusa Evropska unija (EU) ostaje uz Crnu Goru.

Država, kako je kazala, ulaže maksimalne napore u rješavanje situacije izazvane koronavirusom.

Đurović je navela da je najvažnije očuvanje ekonomske aktivnosti u smislu preživljavanja svih onih koji ne rade u vrijeme koronavirusa, prenosi portal RTCG.

“Kroz razgovor sa socijalnim partnerima, ja mislim da će i drugi paket pomoći privredi biti podržan. On će nas svjesno uvesti u restrukturiranje javnih finansija, rast zaduženosti, ali je to cijena koja se mora platiti”, kazala je Đurović.

Ona, kako je rekla, vjeruje u prognoze Svjetske banke (SB), koje kažu da bi već naredna godina mogla biti godina ekonomskog prosperiteta.

Đurović je, govoreći o tome kako je EU reagovala u nastaloj situaciji, kazala da je solidarnost na testu.

“Ja se nadam i vjerujem da će EU pokazati solidarnost i integraciju da će prema najugroženijim državama reagovati kako najbolje može, bez obzira na rizik inflacije i zaduženosti, to se prosto sada mora uraditi”, navela je Đurović.

Ona je podsjetila da su Crna Gora i EU partneri 20 godina, kao i da 40 miliona EUR iznosi godišnja pretpristupna pomoć EU Crnoj Gori.

“EU je brzo reagovala sa tri miliona pomoći, a radi se na promjeni prioriteta onoga što je pretpristupna podrška. Mislim da je EU odreagovala na pravi način”, kazala je Đurović.

Najčitanije