fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐukanović učestvovao na Ekonomskom forumu u Jahorini

Đukanović učestvovao na Ekonomskom forumu u Jahorini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, učestvovao je na Jahorina Ekonomskom forumu 2022, na kojem je apostrofirao značaj solarne energije i tokom energetske tranzicije.

Đukanović se tokom izlaganja na prvom panelu podnazivom Šta nam donosi energetska tranzicija osvrnuo na brojne investicione projekte EPCG, među kojima su VE Gvozd, SE Briska gora, HE Komarnica, HE Perućica (8. agregat), SE Velje brdo, SE Vilusi, SE Čevo i brojni drugi.

On je, komentarišući zaključke na diskusijama, koji se uglavnom odnose na činjenicu da izgradnja novih objekata za proizvodnju električne energije dovodi i do problema na prenosnim i distributivnim mrežama, apostrofirao značaj solarne energije i tokom energetske tranzicije, odnosno kako je naveo, značaj proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje.

S tim u vezi. Đukanović je posebno istakao prvi u nizu projekata EPCG, čija je realizacija izvjesna, a to je projekat Solari 3000+ i 500+.

“EPCG pokrenula i projekat i u pripremi je tehnička dokumentacija za izgradnju gasnih elektrana snage 200 megavati (MW), od čega 50 MW u Baru, u pitanju je tečni gas, 100 MW u Kombinatu aluminijuma jer posjedujemo kompletnu infrastrukturu za realizaciju i 50 MW, za početak u Pljevljima, gdje bi bili povezani na gas koji kroz Srbiju ide do Prijepolja”, naveo je Đukanović.

On je rekao da danas svečano počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, projekat vrijedan 75 miliona EUR.

Na panelu su učestvovali i moderator i direktor Ekonomskog instituta Beograd, Dragan Šagovnović, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić, generalni direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske, Luka Petrović, direktor kompanije Gas Res Ljubo Glamočić, direktor EFT-Rudnik i termoelektrana Stanari Savo Mirković i član Uprave za tehničke poslove u Elnos grupi Marko Mijić.

Jahorina Ekonomski forum 2022, pod nazivom Globalni ekonomski izazovi i prilike organozuje Udruženje ekonomista Ekonomski forum pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske. Ovogodišnji Forum okupio je između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Jahorina ekonomski forum predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o značajnim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su u velikoj mjeri inkorporirani kako u mjere i aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u ekonomsku praksu u realnom sektoru.

Ovogodišnji Forum svečano su otvorili predsjednik Udruženja Ekonomski forum Goran Račić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a nakon svečanog otvaranja plenarno predavanje održao je francuski intelektualac, pisac i profesor ekologije na nekoliko svjetskih univerziteta, Erve Živen.

Na Forumu su kroz panele bile zastupljene regionalne teme kao što su Otvoreni Balkan – regionalna saradnja, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, zelena tranzicija, energetika, digitalizacija i novi koncept turizma.

Na završnom panelu 14 pod nazivom Regionalna saradnja i ekonomski razvoj će učesvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Na Ekonomskom forumu biće održano ukupno 14 panel diskusija a učesnici su brojni ministri u Vladi Republike Srpske, ministri, gradonačelnici, predstavnici ministarstava, privrednih komora iz zemalja regiona, ambasadori i predstavnici ambasada u BiH, brojni privrednici, ekonomski stručnjaci, najznačajniji predstavnici poslovne i akademske zajednice, javnih preduzeća, kao i predstavnici javnog i privatnog sektora iz država regiona, međunarodnih organizacija i institucija i diplomatskog kora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije