fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDug za garancije 244,3 miliona EUR

Dug za garancije 244,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovoreni iznos izdatih državnih garancija na kraju prošle godine iznosi oko 601,93 miliona EUR, što je za oko 30,89 miliona EUR više u odnosu na isti period 2018. godine.

Od tog iznosa, angažovana sredstva iznose oko 477,77 miliona EUR, piše Dan.

U izvještaju Ministarstva finansija o javnom dugu Crne Gore, navodi se da stanje duga na kraju prošle godine, po garancijama izdatim domaćim i stranim kreditorima iznosi 244,30 miliona EUR, što predstavlja 4,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“U odnosu na kraj 2018. godine, na kraju prošle godine stanje duga po osnovu izdatih državnih garancija smanjilo se za 43,19 miliona EUR. Domaće garancije su uglavnom izdate u cilju podrške kompanijama za realizaciju kapitalnih projekata, za restrukturiranje i kao podrška realizaciji sanacionih planova lokalnih samouprava”, piše u dokumentu koji je pripremio resor koji vodi ministar finansija, Darko Radunović.

U dokumentu se navodi da su spoljne garancije izdate za implementaciju raznih infrastrukturnih projekata, obezbjeđenje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i u cilju podrške za restrukturiranje željezničke infrastrukture, modernizaciju aerodroma i energetskog sistema.

U skladu sa Zakonom o budžetu za prošlu godinu, Vlada je izdala garancije za potrebe komercijalnog kreditnog aranžmana između sindikata banaka, koji čine Prva banka i Erste banka i JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, u iznosu od deset miliona EUR, zatim za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) i Evropske investicione banke (EIB), za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i unapređenje željezničke infrastrukture, u iznosu od 13 miliona EUR.

Takođe, za potrebe realizacije kreditnog aranžmana između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Njemačke razvojne banke (KfW), za rekonstrukciju i modernizaciju HE Perućica, faza dva, u iznosu od 33 miliona EUR, a za kreditni aranžman između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Vlada je izdala garancije i za realizaciju projekta proširenja regionalnog sistema za vodosnabdijevanje u iznosu od 12 miliona EUR, za kreditni aranžman između Prve banke i Stambene zadruge prosvjetnih radnika za realizaciju projekta izgradnje stanova za prosvjetne radnike u opštini Budva, na iznos od 1,2 miliona EUR.

“U prethodnom periodu aktivirane su dvije garancije za Invest banku Montenegro i Atlas banku prema EIB u iznosu od 2,2 miliona EUR i 7,2 miliona EUR, odnosno ukupno 9,4 miliona EUR. Navedene garancije izdate su u periodu 2009. i 2010. godine, a do aktiviranja garancije došlo je iz razloga što je u pomenutim bankama, 7. decembra 2018. godine, uvedena prinudna uprava kao i privremena obustava plaćanja obaveza, što je onemogućilo obavljanje obaveza prema EIB-u”, piše u dokumentu.

Takođe, u dokumentu se navodi da je došlo do aktiviranja državne garancije u iznosu od 29,25 miliona EUR izdate u korist njemačko-austrijske privredne WTE/EBH grupe, za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi.

U narednom periodu ne očekuje se aktiviranje novih garancija.

Ukupan iznos plaćenih garancija u prošloj godini iznosio je 38,65 miliona.

Najčitanije