fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDug od 14,9 miliona EUR stiže na naplatu za mjesec i po

Dug od 14,9 miliona EUR stiže na naplatu za mjesec i po

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novo Ministarstvo finansija u narednim mjesecima čekaju obaveze po osnovu emitovanih državnih zapisa, a već sredinom januara dospijeva na naplatu 14,9 miliona EUR, koje je 15. jula ove godine pozajmio državi Fond za zaštitu depozita (FZD).

To se, kako piše Dan, može zaključiti na osnovu podataka Centralne banke (CBCG) i Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD).

Nakon što Ministarstvo isplati u januaru uzeti novac sa kamatom, nova naplata državnog duga stiže u februaru.

Tako 16. februara dospijeva na naplatu i pet miliona EUR pozajmljenih u avgustu ove godine preko državnih zapisa, ali i još 6,8 miliona 24. februara, koje su takođe uzete u avgustu ove godine.

Tokom ove godine održano je ukupno osam aukcija državnih zapisa, od kojih je prva organizovana 13. januara. Tada je prodato 14,9 miliona EUR državnih zapisa.

Krajem aprila Ministarstvo je organizovalo četvrtu aukciju državnih zapisa. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih koji bi kupili državne zapise, pojavio se FZD, koji je, kako aukcija ne bi propala, kupovinom tada svih državnih zapisa pozajmio državi 15 miliona EUR.

Kako piše list, interesantno je da je ta aukcija održana nešto više od mjesec nakon što je u Crnoj Gori i zvanično proglašena epidemija virusa korona.

Pozajmljeni novac, uz kamatu, Ministarstvo je vratilo Fondu 29. oktobra, kada je evidentiran datum dospijeća.

Peta aukcija državnih zapisa organizovana je 15. jula. Tada je FZD ponovo otkupio državne zapise u vrijednosti od 14,9 miliona EUR, kako bi pomogli državi da izmiri tekuće obaveze.

Mjesec kasnije, 17. avgusta, organizovana je i šesta aukcija, na kojoj se konačno pojavio kupac van državnog sektora, Hipotekarna banka, koja je otkupila 100 odsto državnih zapisau vrijednosti od pet miliona EUR.

Istog mjeseca održana je i sedma aukcija, gdje je Hipotekarna banka kupila većinu, odnosno 73,53 odsto državnih zapisa, vrijednih pet miliona EUR, dok je FZD otkupio 26,47 odsto ili 1,8 miliona.

Osma aukcija održana je 28. oktobra ove godine i prema podacima CKDD, Fond je tog dana otkupio od Ministarstva državne zapise u vrijednosti od 15 miliona EUR.

Vraćanje tog pozajmljenog novca datirano je na 29. april naredne godine.

Najčitanije