fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug na kraju septembra 4,08 milijardi EUR

Državni dug na kraju septembra 4,08 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra ove godine iznosio je skoro 4,08 milijardi EUR ili 83,51 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Tokom trećeg kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo ovogodišnje tromjesečje, prije svega usljed redovne otplate domaćeg i ino duga”, navodi se u izvještaju Minstarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju septembra je iznosio 3,56 milijardi EUR ili 72,84 odsto BDP-a.

“Spoljni dug iznosio je 3,66 milijardi EUR, odnosno 74,96 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 417,36 miliona EUR, odnosno 8,55 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju septembra iznosili 520,62 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 57,95 miliona EUR ili 10,67 odsto BDP-a”, precizira se u izvještaju.

Iz Ministarstva su rekli da je u trećem kvartalu povučeno ukupno 45,09 miliona EUR, od čega se 30 miliona EUR odnosi na povlačenje po CEB zajmu za podršku malim i srednjim preduzećima, a 6,55 miliona EUR na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

„Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku trećeg kvartala ove godine povučeno je oko 8,54 miliona EUR“, rekli su iz Ministarstva.

Tokom trećeg kvartala nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

„Međutim, Ministarstvo je u toku trećeg kvartala sprovelo hedžing transakciju sa četiri renomirane svjetske banke, sa kojima je zaključen aranžman unakrsnog valutnog svopa vezano za kreditni aranžman sa kineskom Exim bankom“, navodi se u izvještaju.

Tom prilikom izvršena je konverzija dolarskog duga sa Exim bankom, na dan realizacije transakcije, u iznosu od oko 818 miliona USD, prema ugovorenom kursu EUR/USD od oko 1,18, i dogovorena je fiksna prosječna ponderisana kamatna stopa od 0,88 odsto.

„Hedžing aranžman se realizuje tako što će se između banaka i Ministarstva vršiti razmjena gotovinskih tokova, na način što će banke Ministarstvu dostavljati dolarski iznos glavnice i kamate, obračunate po stopi od dva odsto, prema amortizacionom planu koji Ministarstvo ima sa Exim bankom, dok će Crna Gora plaćati bankama glavnicu kredita u eurima konvertovanu po ugovorenom kursu EUR/USD od 1,18, uvećanu za iznos eurske kamate obračunate na neizmireni dio eurskog duga po stopi od 0,88 odsto“, objasnili su iz Ministarstva.

Pomenuti dolarski iznos će Minstarstvo po prijemu prosleđivati Exim banci u skladu sa dinamikom otplate originalnog kredita.

Iz Mnistarstva su kazali da je navedeni hedžing aranžman uticao na poboljšanje valutne strukture državnog duga, tako što je udio duga u eurima porastao sa 80,38 odsto državnog duga, koliko je iznosio na kraju drugog kvartala ove godine, na 97,08 odsto koliko iznosi na kraju trećeg tromjesečja.

„Navedeni hedžing aranžman zaključen je na period od 14 godina, sa obaveznim prekidom nakon dvije godine, kada će se Ministarstvo i banke, kao ugovorne strane, dogovoriti o nastavku ili prekidu transakcije“, dodali su iz Ministarstva.

U skladu sa tim, stanje duga prema Exim banci će se tokom trajanja hedžing aranžmana prikazivati u eurskoj protivvrijednosti prema kursku EUR/USD ugovorenom u hedžing aranžmanu.

U izvještaju se navodi da je tokom trećeg tromjesečja ove godine realizovana otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 49,67 miliona EUR, od čega se 4,46 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 45,21 milion EUR“, pokazuju podaci Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 19,71 milion EUR, od čega otplata ino kamate iznosi 18,87 miliona EUR.

Prema podacima Minstarstva, bruto državni dug je na kraju septembra ove godine iznosio 83,51 odsto, dok je na kraju prošle godine bio 103,47 odsto.

Kada je u pitanju neto državni dug, on je na kraju septembra bio 72,84 odsto, dok je na kraju prošle godine iznosio 82,63 odsto.

Smanjenju duga je, kako je objašnjeno, doprinijela otplata dugova iz prošlosti, poboljšsanje valutne strukture duga u trećem kvartalu zbog hedžinga i drzavni dug u odnosu na novu BDP projekciju Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...