fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavni dug može probiti granicu od 80 odsto BDP-a

Državni dug može probiti granicu od 80 odsto BDP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državni dug Crne Gore, sa ustaljenom ekonomskom politikom Vlade i tendencijom dodatnih zaduživanja, vrlo lako i brzo može probiti granicu od 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorio je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, Eldin Dobardžić.

On je, kako se navodi u saopštenju, reagovao na zvanične podatke i statistiku koji govore da je državni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3,71 milijardu EUR, odnosno 77,2 odsto BDP-a, od čega spoljni dug oko 3,14 milijardi EUR, a unutrašnji oko 568,9 miliona EUR.

Dobardžić je ocjenio da se takva negativna statistika u crnogorskoj ekonomiji stvorila zahvaljujući lošoj ekonomskoj politici vlada kontinuiteta Demokratske partije socijalista (DPS).

„Neugovaranje valutnih terminskih ugovora koji imaju za cilj neutralizaciju valutnih oscilacija, takozvano hedžovanje, po osnovu ugovorenog kredita za auto-put već sada poreske obaveznike po važećem kursu košta dodatnih 119 miliona EUR“, rekao je Dobardžić.

Ako se tome, kako je saopštio, dodaju neplanirane radove u vrijednosti od oko 90 miliona EUR, dolazi se do cifre od skoro 950 miliona EUR, što je 200 miliona veći iznos u odnosu na tada ugovorenih 743 miliona EUR kredita plus kamata.

„Uz 15 odsto troškova koje finansira država, a koji se opet najvećim dijelom finansiraju iz nekih drugih kredita, sve ukupno dionica auto-puta po sadašnjem kursu euro/dolar premašuje iznos od milijardu EUR“, dodao je Dobardžić.

On je ocijenio da trenutna dešavanja na globalnom tržištu svjetskih valuta Crnoj Gori nikako ne idu u prilog jer, kako je objasnio, američki dolar konstanto jača u odnosu na ostale svjetske valute i euro.

„S obzirom da je Vlada ispustila priliku da još 2014. godine, pod tada znatno povoljnijim uslovima, ugovori valutnu zaštitu i da se sa novcem poreskih obveznika ne kocka, sada kada se period vraćanja kredita veoma približio, samo ugovoranje takvog posla je značajno skuplje u odnosu na 2014. godinu“, kazao je Dobardžić.

On je upozorio da grejs period ističe naredne godine što znači da se od jula naredne godine počinje sa otplatom glavnice kredita prema Exim banci uvećanog za iznos kamate.

Dobardžić je podsjetio i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u izvještaju početkom septembra prošle godine upozorio na rast troškova za auto-put, zbog kursnih razlika i nepreuzimanja mjera Vlade da to spriječi, u vidu osiguranja od valutnog rizika.

On je saopštio i da je u ovogodišnjem Zakonu o budžetu, koji je vrijedan 2,64 milijarde EUR, skoro petina tog iznosa predviđena za otplatu duga.

„Pored toga Vlada je u Zakonom o budžetu predvidjela i nove kreditne aranžmane do iznosa od 257 miliona EUR. Nedostajuća sredstva za finansiranje ovogodišnjeg budžeta iznose skoro 600 miliona EUR“, zaključio je Dobardžić.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...