fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug 4,1 milijardu EUR

Državni dug 4,1 milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju pošle godine, iznosio je 4,1 milijardu EUR ili 83,27 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u prilogu izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori koji je pripremila Vlada.

Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju prošle godine iznosio je 3,63 milijarde EUR ili 73,81 odsto BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3,69 milijardi EUR odnosno 75,1 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 401,54 miliona EUR odnosno 8,18 odsto BDP-a”, piše u dokumentu.

U odnosu na kraj 2020, kako se navodi, došlo je do smanjenja državnog duga u ukupnom iznosu od 240,81 miliona EUR, što je rezultat smanjenja spoljnjeg duga 146,79 miliona EUR i smanjenja domaćeg duga 94,02 miliona EUR, prenosi portal RTCG.

“U okviru ekonomskih kriterijuma, uprkos negativnim efektima pandemije COVID-19 i padu BDP-a od 15,3 odsto u 2020, crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabilježila snažan oporavak, prevashodno kao rezultat uspješno realizovane turističke sezone, napretka u vakcinaciji i politike otvorenih granica, kao i efekata veće poreske discipline i primjene elektronske fiskalizacije. Na osnovu kvartalnih podataka, realni rast crnogorske privrede u prošloj godini iznosio je 12,4 odsto”, piše u prilogu izvještaju Evropske komisije.

Kada je riječ o turizmu, navodi se da je ostvaren prihod na nivou od oko 70 odsto prihoda u 2019, što je u skladu s planom i očekivanjima Vlade.

“Crnu Goru je u prošloj godini, prema preliminarnim podacima Monstat-a, posjetilo ukupno 1,67 miliona turista, što je 276,27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i ostvareno je 9,87 miliona noćenja, što je 281,58 odsto više nego u prethodnoj godini. U prva dva mjeseca prošle godine zabilježen je rast dolazaka turista od 56,6 odsto i noćenja od 80,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine”, piše u dokumentu.

Navodi se i da se, zbog programa Evropa sad povećala prosječna zarada u državi.

“Prosječna zarada u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 793 EUR i u odnosu na 2020. porasla je 1,28 odsto, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 532 EUR, i porasla je 1,53 odsto u uporednom periodu. Prosječna zarada u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, u periodu januar-februar iznosila 882 EUR, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 697 EUR”, navodi se u izvještaju.

Bruto zarada je, kako se dodaje, u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine porasla 11,6 odsto, dok je neto zarada porasla 31,5 odsto, prevashodno zbog primjene nove kalkulacija zarada regulisanih setom zakona Evropa sad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...