fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržava mora da plati 9,4 miliona EUR

Država mora da plati 9,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sutkinja Privrednog suda Marina Đurović je odbila prigovor zaštitnika imovinsko pravnih interesa i potvrdila rješenje javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića kojim je prije dva mjeseca obavezao državu da isplati Aerodromima Crne Gore 9,4 miliona EUR duga.

Ovaj iznos Aerodromi potražuju na osnovu pravosnažnih presuda pozivajući se na Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa (MA), koji propisuje da će država isplatiti Aerodromima njihov dug na osnovu ugovora o pružanju usluga, piše Pobjeda.

Time je država bila obavezana da do kraja budžetske prošle godine izmiri 32 miliona EUR duga. Imajući to u vidu, sud je odbacio prigovor države da su Aerodromi morali podnijeti pravosnažmu izvršnu ispravu na osnovu koje traže taj iznos, ukazujući da taj zakon suštinski predstavlja izvršnu ispravu.

“Uskraćivanje prava Aerodromima da podnese predlog za izvršenje, odnosno odbijanje da se dozvoli izvršenje na osnovu izvršne ili vjerodostojne isprave po osnovu člana 4 Zakona o ulaganju u konsolidaciju predstavlja nesrazmjerno ograničenje prava na pristup sudu, jer će lice na koga je prenijeto potraživanje biti onemogućeno da se namiri u izvršnom postupku kao završnoj fazi realizacije subjektivnih građanskih prava”, navodi se u odluci.

Đurović je odbacila prigovor države koja je ukazala na stav Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da ovaj zakon nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Zbog toga, kako smatra zaštitnik, ovaj zakon ne može biti osnov za donošenje rješenja, a potraživanje nije dospjelo do dana njegovog stupanja na snagu.

Đurović smatra da takva odluka Agencije ne utiče na ovaj odnos, već eventualno može biti predmet inicijative za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali ne i predmet ocjene Privrednog suda.

U presudi se navodi da zakon ne propisuje nužno da izvršni povjerilac ima izvršnu ili vjerodostojnu ispravu prema licu s kojim stupa u pravni odnos, nego je bitno da je to potraživanje prenijeto ili na drugi način prešlo na lice koje u toj ispravi nije označeno kao izvršni dužnik, što je ovdje slučaj.

Sud je stava da to što se u zakonu navodi da će se izmiriti ugovorne obaveze, ne znači da Aerodromi nemaju pravo da namire obaveze iz pravosnažnih presuda, koje su nastale upravo po osnovu neizvršavanja obaveza iz tih ugovora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro...