fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDržava ide ka ostvarenju strateškog cilja

Država ide ka ostvarenju strateškog cilja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prošla godina bila je još jedan u nizu turističkih rekorda, a produženje postsezone pokazalo je da država ide ka realizaciji strateškog cilja da postane cjelogodišnja turistička destinacija, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je kazala da je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku za kolektivni smještaj i procjenama NTO i lokalnih turističkih organizacija za individualni, tokom deset mjeseci prošle godine Crnu Goru posjetilo preko 2,1 miliona turista, koji su ostvarili blizu 12,5 miliona noćenja.

“U poređenju sa istim periodom 2017. godine broj turista je veći oko deset odsto, a broj noćenja oko osam odsto. Već za devet mjeseci prošle godine ostvaren turistički promet premašio je ukupni ostvaren tokom cijele 2017”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business.

Shodno podacima Centralne banke (CBCG) prihod u turizmu od stranih gostiju ostvaren tokom prvih deset mjeseci prošle godine premašio je milijardu EUR.

“Rekord smo ostvarili i u pogledu trajanja sezone. Nakon odlične predsezone i uspješne sezone, postsezona je takođe pokazala da Crna Gora sigurno ide ka realizaciji strateškog cilja, a to je da bude cjelogodišnja turistička destinacija”, navela je Radak Kukavičić.

Postsezona se, kako je podsjetila, produžila i trajala sve do novembra, pa tako skoro da se spojila sa početkom zimske sezone, što je glavni cilj kojem se teži i koji podrazumijeva ukidanje sezonalnosti i brisanje granica između sezona, jer je Crna Gora turistima zanimljiva cijele godine.

“Ono što je u crnogorskom turizmu upečatljivo obilježilo prošlu godinu, između ostalog je svakako otvaranje 25 novih hotela, koji su otvorili oko hiljadu novih vrata za turiste”, precizirala je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da su, zahvaljujući unaprjeđenju i prezentaciji ponude Crne Gore kao atraktivne, sadržajno bogate, stare–nove destinacije sa nemjerljivim kulturno-istorijskim blagom, beskrajnim mogućnostima uživanja u raznolikoj prirodi i atraktivnom zabavom, uspjeli da zainteresuju organizatore putovanja i aviokompanije da pojačaju prisustvo u Crnoj Gori uvođenjem većeg broja avio linija.

“Prirodan rezultat toga je raznovrsnija struktura turista, pa smo prošle godine zabilježili rast broja turista sa strateški važnih emitivnih tržišta Velike Britanije 47 odsto, Njemačke 44 odsto, Austrije 35 odsto, Francuske 27 odsto, kao i dvocifrene stope rasta iz Poljske, zemalja Beneluksa i Skandinavije, ali i sa udaljenih tržišta, prije svega Kine, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Izraela”, navela je Radak Kukavičić.

Ona je, govoreći o trenutnoj ponudi u zimskoj sezoni, kazala da se država u posljednjem periodu sve bolje pozicionira kao destinacija za doček Nove godine.

“Novootvoreni mali hoteli sa visokim nivoom usluge, kao i obogaćena ponuda sa dodatnim wellness i spa sadržajima nekih od postojećih hotela, značajno su doprinijeli sadržaju ponude smještaja za ovu sezonu kako u primorskom tako i u planinskom dijelu Crne Gore”, rekla je Radak Kukavičić.

Tu su i, kako je dodala, hoteli prepoznati po visokim svjetskim standardima kada je u pitanju usluga, kao što je prvi brendirani hotel u planinskom dijelu Four points by Sheraton, Hiton i Centre Ville u glavnom gradu, kao i oni na primorju koji su otvoreni tokom cijele godine, poput Regent-a i novootvorenog Chedija.

“Kada su u pitanju zimski turistički centri hotelsko turistička privreda je zadovoljna trenutnim bukingom. Prema najavama tokom januara i februara očekujemo turiste iz Rusije, Srbije, Dubrovačko-Neretvanske županije, Albanije, organizovane grupe turista iz Francuske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Belgije, ali i sa američkog tržišta, što je novina u odnosu na prethodnu godinu. Domaći gosti su tradicionalno među najbrojnijima u našim zimskim ski centrima«, saopštila je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, novina u ponudi koja će svakako obilježiti ovu zimsku sezonu na sjeveru je očekivano otvaranje turističkog rizorta Kolašin 1600, koje će ljubiteljima skijanja na Bjelasici pružiti dodatnih 4,6 kilometara staza, uređenih po posljednjim svjetskim standardima, žičaru šestosjed, restoran kapaciteta 400 mjesta, parking i put kojim je povezan sa skijalištem Kolašin 1450.

“Noviteti su i staze za nordijsko skijanje u Kolašinu i centru Žabljaka, kao i nacionalni restoran na obali Crnog jezera koji nudi specijalitete Durmitorskog kraja, čime upotpunjuje ponudu i turistički ugođaj”, dodala je Radak Kukavičić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije