fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava efikasnije da planira izdvajanje novca za kontribucije

Država efikasnije da planira izdvajanje novca za kontribucije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država mora efikasnije da planira izdvajanje novca iz budžeta za članstvo u domaćim i međunarodnim organizacijama, odnosno kontribucije, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Kako pišu Vijesti, DRI je to zaključila nakon što je kontrolisano izdvajanje iz budžeta za kontribucije od 2013. do prošle godine.

Revizijom je obuhvaćena dokumentacija ministarstava odbrane, vanjskih poslova i nauke.

Prema podacima DRI, za sedam godina su za te namjene potrošili 27,02 miliona EUR.

“U ovom periodu uočava se povećanje planiranih i realizovanih izdataka na godišnjem nivou, odnosno u periodu prošle godine u odnosu na 2013, planiranje i izvršenje povećano je sa dva miliona do šest miliona”, kazali su iz DRI.

Utvrđeno je da sistem planiranja novca po osnovu kontribucija za kontrolisani period od 2013. do prošle godine nije bio u dovoljnoj mjeri efikasan, a u dijelu povraćaja novca nije bio efikasan.

“Postojeći sistem planiranja i povraćaja novca po osnovu kontribucija zahtijeva dodatna poboljšanja u dijelu efikasnijeg planiranja i vođenja evidencije finansijskih obaveza, odnosno izdataka po osnovu članstva u međunarodnim organizacijama i zaključenih međunarodnih sporazuma i ugovora”, dodaje se u izvještaju.

Revizijom je rukovodio član Senata DRI, Branislav Radulović, dok je drugi član Kolegijuma bio predsjednik Senata DRI Milan Dabović.

Najčitanije

damir šehović, gabrijel eskobar, vlada crne gore, eu

Šehović: Suština EU integracija je u vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Suština evropskih integracija nije u štrikovima, već vrijednostima, koje parlamentarna većina...