Naslovnica MINA Business Država doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta

Država doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država aktivnim politikama doprinosi kreiranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, a u narednom periodu biće osmišljeni novi programi i unaprijeđena informisanost privrednika o mjerama podrške, ocijenjeno je danas na panel diskusiji u Podgorici.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da taj Vladin resor ove godine realizuje Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, koji, kroz deset programskih linija, ima za cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata.

„Uvažavajući potrebe privrednika pojednostavljene su procedure apliciranja, a istovemeno ubrzane one za odobrenje podrške. Opredijeljena budžetska sredstva, koja će se dodjeljivati u vidu bespovratnih subvencija, iznose 1,64 miliona EUR“, kazao je Babić u Privrednoj komori (PKCG).

On je na panel diskusiji pod nazivom Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, koja je organizovana u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, rekao da resorno Ministarstvo obezbjeđuje i nefinansijsku podršku kroz organizovanje nastupa privrednika na međunarodnim sajmovima, poslovnim susretima i konferencijama, kao i savjetodavnu i edukativnu podršku.

„U narednom periodu radićemo i na promociji digitalizacije i internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz kreiranje novih programa podrške, kao i na unaprjeđenju informisanosti privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i lokalnom nivou kroz izdavanje informatora“, rekao je Babić.

On je dodao da je broj malih i srednjih preduzeća u prošloj godini povećan 9,4 odsto u odnosu na 2017, odnosno 38 odsto u odnosu na 2011, dok je broj zaposlenih u prošloj godini porastao šest odsto u odnosu na 2017.

„Imamo mnogo uspješnih primjera malih i srednjih preduzeća koja su započela ili unaprijedila poslovanje zahvaljujući programima podrške koje je Ministarstvo realizovalo u prethodnom periodu, a koja su danas prepoznata ne samo na lokalnom, već na regionalnom i međunarodnom tržištu“, naveo je Babić.

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori za unaprjeđenje i promovisanje crnogorske privrede inicirala je kompanija BI Consulting u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku PKCG i generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro, saopšteno je iz PR Centra.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da Vlada u kontinuitetu, kroz reformu, daje doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

„Akcenat se daje pojednostavljenju procedura, snižavanju troškova poslovanja, podsticanju efikasnosti, konkurentnosti, dostupnosti institucija, instituta i informacija, a sve u pravcu bolje i lakše predvidivosti biznis okvira u Crnoj Gori“, objasnio je Katnić.

Direktorica Sektora za istraživanja i analize u PKCG, Nina Drakić, kazala je da ta asocijacija realizuje niz programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kroz, kako je objasnila, promociju, edukacije, poslovno povezivanje i izdavanje dokumenata koja su u funkciji unaprjeđivanja konkurentnosti preduzeća.

„Najznačajniji programi u okviru promocije su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi, izdavanje sertifikata Excellent SME i sajamske aktivnosti. Pored navedenog, realizujemo i programe obrazovnih aktivnosti, usluge arbitraže i rješavanja privrednih sporova, te podršku privredi kroz realizaciju projekata“, navela je Drakić.

Izvršni direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, saopštio je da je ta kompanija prepoznala mjere koje država realizuje u cilju podrške inovacijama i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima kao najaktivnijem dijelu poslovne zajednice.

„Ovo je posebno važno za informaciono-tehnološki (IT) sektor koji u sklopu digitalne transformacije već počinje sa razvojem izvozno orjentisanih proizvoda i usluga, čime se dugoročno može pozitivno promijeniti i čitava struktura, kao i održivost crnogorske ekonomije“, rekao je Novović.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, saopštio je da ta banka podržava svaku dobru poslovnu ideju i bonitetno mikro, malo ili srednje preduzeće i pomaže im da investiciju dovedu do finalne realizacije.

„Societe Generale banka Montenegro finansira ove klijente u svakodnevnom poslovanju, ali i posebno u okviru projekata kao što su IPARD i ostali slični pozivi za podršku. Spremni smo da učinimo dodatni napor u cilju razvijanja njihovih aktivnosti i biznisa“, kazao je Jovićević.

On smatra da će, u narednom periodu, pod posebnom pažnjom privrede i banaka biti i korišćenje ostalih EU fondova koji, kako je objasnio, u značajnoj mjeri mogu uticati na dalji razvoj malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori i dinamizirati investicije i druga ulaganja.

„U zavisnosti od kretanja tražnje i potreba na tržištu, za koje svakako vjerujemo da će rasti u narednom periodu, i banka će prilagoditi svoje aktivnosti i podršku svakom opravdanom projektu, pogotovo u onim sektorima i industrijama koje su ključne za Crnu Goru“, zaključio je Jovićević.

Najčitanije

Danas pretežno sunčano, do 37 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom...