fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDržava da bude aktivnija na berzi

Država da bude aktivnija na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) pozvala je Vladu da se aktivnije uključi u zbivanja na berzi, jer je država, direktno ili preko institucija, i dalje dominantan akcionar u mnogim preduzećima.

Direktor CAMA, Aleksandar Raspopović naveo je u obraćanju premijeru Dušku Markoviću da država, osim u slučajevima kada odradi fer otkup akcija, kao u slučajevima Elektroprivrede i Rudnika uglja, ne posjeduje ta preduzeća u cjelosti, a ponegdje čak nema ni dvotrećinsku većinu potrebnu za sprovođenje brojnih aktivnosti i statusnih promjena.

On je ocijenio da država treba da upravlja kompanijama na tržišnim osnovama, odnosno uz principe korporativnog upravljanja, a ukoliko to ne želi, neka otkupi manjinske pakete dionica i radi potom što god hoće, prenose Vijesti.

“Jedan od načina ostvarenja aktivne uloge države bi mogao, na primjer, biti da se iskoristi Investiciono razvojni fond (IRF) koji bi po statutu i nazivu trebalo da ima ulogu državnog investicionog fonda”, ocijenio je Raspopović.

Takođe, kako je dodao, kod privatizacija ili ulaska partnera u određena većinski državna preduzeća, ili kombinacijom prodaje manjinskog ili većinskog paketa, mali akcionari su neizbježan partner kod svih bitnih odluka, kako države, tako i menadžmenta kompanija

Trenutno je u Crnoj Gori registrovano oko 300 akcionarskih društava, koja imaju više od 250 hiljada dioničara. CAMA se u analizi upućenoj premijeru fokusirala na Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Luku Bar, Plantaže, Hotelsku grupu (HG) Budvanska rivijera, Sveti Stefan hotele, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Ulcinjska rivijera, Institut “Simo Milošević” i Željezničku infrastrukturu (ŽICG).

“Iako je od početka privatizacionog procesa prošlo već 20 godina, ta činjenica se uporno zaboravlja i mnogi Vladini predstavnici se ponašaju na način kao da su ta preduzeća u potpunosti državna, a ne poluprivatizovana. Takav se pristup, naravno, reflektuje i na ponašanje menadžmenta većinski državnih firmi prema manjinskim akcionarima”, naveli su u dopisu.

Manjinski vlasnici akcija naročito su ukazali na izražen problem odnosa prema akcionarima u kompaniji Plantaže, gdje aktuelni menadžment, kako su naveli, bukvalno ugnjetava akcionare.

Najčitanije