fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones porastao

Dow Jones porastao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, jer ulagači nijesu skloni da riskiraju uoči objave poslovnih izvještaja velikih kompanija, odluka čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i nastavka trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,21 odsto, na 24.579 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 odsto, na 2.640 poena, a Nasdaq indeks 0,81 odsto, na 7.028 bodova, prenoso SEEbiz.

Dow Jones indeks porastao je zahvaljujući oporavku industrijskog sektora. Cijene dionica u tom sektoru u prosjeku su porasle 1,7 odsto, nakon što su dan prije oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među ostalim i Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije.

S druge strane, S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je oko jedan odsto, jer su ulagači oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih izvještaja tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft.

Apple je nakon zatvaranja Wall Streeta izvijestio o padu prihoda i dobiti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, no to je bilo očekivano, s obzirom na to da je nedavno ta kompanija upozorila ulagače da će joj zbog slabljenja potražnje u Kini rezultati biti slabiji nego što se prvobitno procjenjivalo.

Nakon pada u proteklih nekoliko sedmica, u produženom trgovanju nakon zatvaranja berze cijena dionice Apple-a porasla je više od pet odsto.

Na najvećoj svjetskoj berzi vladao je oprez, jer je počela dvodnevna sjednica čelnika Fed-a, koji će u srijedu objaviti svoje odluke.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, ali nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

Međutim, zbog usporavanja rasta globalne, pa i američke ekonomije, kao i slabljenja inflacionih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Ulagači su suzdržani i zbog predstojećeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Kineska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stigla je u Vašington, gdje će danas i sjutra razgovarati s američkim predstavnicima.

Pregovori traju od kada su u decembru Vašington i Peking dogovorili primirje u narednih 90 dana, nakon što su prošle godine jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi USD.

Napetost uoči tih razgovora porasla je nakon što je SAD podignuo niz optužnica protiv Huaweija zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, kao i krađu tehnologija i poslovnih tajni.

Ulagači se plaše da bi to moglo umanjiti izglede za postizanje trgovinskog dogovora.

„Ovo je dan neodlučnosti. Uoči objava poslovnih izvještaja niza velikih kompanija, odluka Feda, nastavka trgovinskih pregovora, kao i izvještaja o zapošljavanju u SAD-u niko nije voljan previše riskirati”, kazao je strateg u firmi Baird, Willie Delwiche.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,29 odsto, na 6.833 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,08 odsto, na 11.218 poena, a pariski CAC 0,81 odsto, na 4.928 bodova.

Najčitanije